Kdo je odgovoren za kaotično podobo sarajevskih javnih površin?

Svet 30. Jun 202111:12 > 11:21 0 komentarjev
Sarajevo smeti
N1

Aktivisti pravijo, da je Sarajevo v zadnjih mesecih eno najbolj umazanih mest v Evropi. Trenutna slika prenatrpanih zabojnikov v nekaterih naseljih ne daje vtisa, da gre za prestolnico države, pojavili so se tudi ščurki in podgane, vse več je tudi kač.

Družbena omrežja so preplavljena s podobami s sarajevskih ulic. Sarajevčani objavljajo fotografije (pre)polnih zabojnikov in pristojne pozivajo, naj vendarle ukrepajo. Dodatno težavo predstavljajo visoke temperature, ki povečujejo možnosti okužb.

Prestolnica je po poročanju bosanskega N1 v poletnih mesecih, ko bi morali gledati zelenje in cvetje, polna smeti. Poleg prenatrpanih zabojnikov se Sarajevčani v zadnjih dneh zaradi neurejenih javnih površin spoprijemajo s ščurki, podganami in kačami.

Pritožbe večinoma pošiljajo na komunalne službe, v komunalnem podjetju KJKP RAD pa pravijo, da so sami svoje aktivnosti še povečali, da pa vse tudi ni v njihovi pristojnosti.

“Največjo težavo imamo z odlaganjem kosovnih odpadkov. Samo v Mestni občini Novo Sarajevo je bilo v prejšnjem mesecu organiziranih deset izrednih akcij odvoza kosovnih odpadkov. A včeraj – ko od zadnjega čiščenja ni minilo niti še 24 ur – so bile te lokacije spet prekrite s kosovnimi odpadki,” je povedal tiskovni predstavnik KJKP Rad Mirza Ramić.

Iz komunalnega podjetja Park so sporočili, da so nekatere stvari mogoče spregledali, vendar tudi oni trdijo, da se večina kritik nanaša na področja, ki niso v njihovi pristojnosti. Tam pravijo, da so težave na območjih, ki so v njihovi pristojnosti, rešili hitro z reorganizacijo lastnega dela.

Aktivisti: Gre za večleten problem

Problem komunalne nehigiene v glavnem mestu BiH traja že desetletja, opozarjajo aktivisti. Menijo, da imajo pristojna komunalna podjetja dovolj denarja, a da zadeva ni sistemsko urejena. “Inšpekcije ne opravljajo svojega dela, inšpektorjev je premalo in na ulicah jih ni. Ne ve se, kdo je za kaj pristojen,” je dejal Anes Podić, iz združenja Eko akcija, in dodal, da vzdrževanje javnih površin spada pod pristojnost mestne uprave, občinske uprave in kantonske uprave, rezultat pa je, da jih na koncu ne vzdržuje nihče.

Kantonsko ministrstvo za infrastrukturo na vprašanje, kdo je odgovoren za kaotično podobo sarajevskih javnih površin, ni odgovorilo.

**

Prispevek novinarke N1 BiH Tatjane Drljić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!