Po navedbah Kijeva je ukrajinska vojska v Hersonu ponovno zavzela 88 krajev

Svet 21. Okt 202208:23 > 18:04 4 komentarji
Spopadi v Ukrajini
REUTERS/Anna Kudriavtseva

Ruska in ukrajinska stran si izmenjujeta očitke o napadih. Ruske okupacijske sile v regiji Herson so Ukrajince obtožile, da so ob obstreljevanju mostu Antonivski čez Dneper ubile štiri ljudi. Pred tem pa je Kijev Rusijo obtožil, da namerava uničiti jez hidroelektrarne v regiji Herson, kjer ukrajinska vojska vztrajno napreduje, zaradi česar naj bi tamkajšnje s strani Moskve nastavljene oblasti doslej evakuirale okoli 15.000 civilistov. Ukrajina trdi, da gre za prisilne deportacije in ne evakuacijo. V Kremlju sicer še vedno ne vedo, do kdaj bo trajala mobilizacija, ki je bila odrejena pred tedni. Po navedbah Kijeva je ukrajinska vojska v regiji Herson ponovno zavzela 88 krajev.

Ruske okupacijske oblasti v regiji Herson na jugu Ukrajine, ki si jo je priključila Moskva, so danes obtožile ukrajinske sile, da so ob obstreljevanju mostu Antonivski čez reko Dneper, ki ga uporabljajo za evakuacijo civilistov, ubile štiri ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Štirje ljudje so bili ubiti,” je na družbenem omrežju Telegram sporočil namestnik vodje ruskih okupacijskih oblasti v Hersonu Kiril Stremusov. “Mesto Herson se kot trdnjava pripravlja na obrambo,” je dodal.

Ruska okupacijske oblasti trdijo, da so ukrajinske sile izstrelile 12 raket na evakuacijski prehod za civiliste v bližini mostu Antonivski, in da je ruska zračna obramba 11 raket sestrelila.

Ukrajinska vojska je nemudoma zanikala streljanje na civiliste. “Ne obstreljujemo osnovne infrastrukture in lokalnega civilnega prebivalstva,” je povedala Natalija Gumenjuk, tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinskih sil.

Proruske oblasti v Hersonu so v zadnjih dneh pozvale civiliste, naj se zaradi protiofenzive ukrajinskih sil preselijo na levi breg reke Dneper, in organizirale evakuacije, ki jih je Kijev označil za “deportacije”. Stremusov je v četrtek povedal, da je v okviru teh evakuacij reko Dneper že prečkalo približno 15.000 ljudi. Zagotovil je, da Rusija ne bo zapustila Hersona, prvega večjega mesta v Ukrajini, ki je marca prišlo pod nadzor ruskih sil. “Herson se bo upiral do konca,” je dejal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem v sredo uvedel vojno stanje v ukrajinskih regijah Herson, Lugansk, Doneck in Zaporožje, ki si jih je Moskva priključila septembra, vendar jih ruska vojska ne nadzoruje v celoti.

Mesec dni po tem, ko je Putin odredil delno mobilizacijo za bojevanje v Ukrajini, Kremelj še vedno ni določil datuma njenega konca. Putin je prejšnji teden sicer dejal, da bo mobilizacija končana v dveh tednih, iz Kremlja pa so nato danes sporočili, da natančnejšega datuma ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev svari pred ruskim uničenjem jezu na jugu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtkovem video nagovoru dejal, da so ruske sile minirale hidroelektrarno Kahova in jo nameravajo razstreliti. To bi bila po njegovih besedah “katastrofa velikih razsežnosti”. Če bi bil jez uničen, bi na stotisoče ljudem, ki živijo ob spodnjem toku reke Dneper, grozile hitre poplave. Prekinitev oskrbe z vodo na jugu države bi lahko poleg tega vplivala na delovanje sistemov za ohlajanje v jedrski elektrarni Zaporožje. Uničen bi utegnil biti tudi kanal, preko katerega se z vodo oskrbuje Krimski polotok, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija, svari Kijev.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Po besedah svetovalca Zelenskega Mihajla Podoljaka je cilj “katastrofe”, ki jo pripravlja Rusija, ustaviti napredovanje ukrajinskih sil v regiji Herson in zaščita ruskih vojakov.

V mestih po celotni Ukrajini so sicer v torek začeli veljati ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike pred prihajajočo zimo, saj so ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki močno poškodovali ukrajinsko energetsko omrežje. Kot sicer poroča AFP, so se Ukrajinci na zadnje napade Rusije in težave pri oskrbi z elektriko zaenkrat odzvali kljubovalno in Moskvi sporočajo, da lahko preživijo vse. Številni so se že oskrbeli s pomožnimi viri napajanja, kot so generatorji.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) želi pomagati ljudem v Ukrajini preživeti prihajajočo zimo. Kot je povedala visoka predstavnica UNHCR Kelly Clements, so v državi preuredili 390 javnih zgradb, kjer je zdaj na voljo 109.000 postelj za tiste, ki so v spopadih izgubili domove ali so bili ti močno poškodovani.

Kijev: Ukrajinska vojska v regiji Herson ponovno zavzela 88 krajev

V regiji Herson na jugu Ukrajine so ukrajinske sile v zadnjih tednih ponovno zavzele 88 krajev, so danes sporočili iz Kijeva. Proruske oblasti iz istoimenske prestolnice regije, ki si jo je Moskva nedavno enostransko priključila, sicer trenutno umikajo prebivalce.

“Hersonska regija: 88 krajev je de-okupiranih,” je prek družbenih omrežjih sporočil namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko. Prejšnji teden so iz Kijeva sicer poročali o 75 osvobojenih krajih v regiji.

Medtem so proruske oblasti v regiji danes ukrajinske sile obtožile, da so med nočnim obstreljevanjem mostu Antonivski čez reko Dneper, ki ga ruska stran uporablja za evakuacijo civilistov, ubile štiri ljudi, kar pa je Kijev zanikal.

Kasneje je namestnik vodje ruske komisije za nadzor informacij Aleksander Malkevič sporočil, da je bil v obstreljevanju ubit novinar, deset drugih pa naj bi bilo ranjenih, navaja AFP.

Ukrajinska stran je sicer danes Rusijo obtožila, da namerava v omenjeni regiji uničiti jez hidroelektrarne Kahova. Po njihovih navedbah je to razlog za obsežno evakuacijo, ki jo v mestu Herson trenutno izvajajo tamkajšnje proruske oblasti. Po mnenju Kijeva gre za prisilne deportacije in ne evakuacijo.

Po navedbah ukrajinskih virov ruske sile prav tako povečujejo svojo prisotnost na območju Hersona. Tja naj bi po njihovi oceni prispelo 2000 rekrutov.

Drugod po Ukrajini se nadaljujejo ruski raketni napadi, v katerih je bilo po navedbah ukrajinske strani ranjenih 12 ljudi.

Ruski izstrelki v Zaporožju so ranili najmanj tri ljudi ter poškodovali stanovanjsko hišo, šolo in energetsko infrastrukturo, je sporočil guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh.

O novih ruskih napadih so poročale tudi ukrajinske oblasti v Harkovu. Guverner regije Oleg Sinegubov je na Telegramu dejal, da je bilo v napadih ranjenih devet ljudi. Ob tem je prebivalce pozval, naj si poiščejo zatočišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje