Rusija razglaša vojno stanje v priključenih ukrajinskih regijah

Svet 19. Okt 202214:32 1 komentar
Vladimir Putin
Ramil Sitdikov/Sputnik/REUTERS

Rusija razglaša vojno stanje v štirih ukrajinskih regijah, ki si jih je nedavno priključila. Odlok o razglasitvi vojnega stanja je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da je podpisal odlok o razglasitvi vojnega stanja v štirih regijah Ukrajine, ki si jih je Moskva priključila prejšnji mesec. To so od ruskih sil okupirane regije Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson. Ta naj bi začel veljati v četrtek.

Putinova odločitev po navedbah novinarja časopisa Financial Times v Moskvi Maxa Seddona pomeni le “tehnikalijo”, saj naj bi vojno stanje na teh priključenih območjih že de facto veljalo. Neodvisna novinarka Farida Rustamova, ki je v preteklosti sodelovala z izpostavo BBC v ruščini, je na Twitterju zapisala, da vojno stanje med drugim pomeni omejitve, kot so policijska ura, omejitve potovanj ter cenzuro in pridržanje tujih državljanov. Obenem omogoča tudi krepitev oboroženih sil.

Po prvih informacijah naj bi določeno obliko vojnega stanja oziroma omejitev uvedli tudi v ruskih regijah, ki mejijo na Ukrajino, in na Krimu, ki ga je Rusija anektirala pred osmimi leti. Tam naj bi bilo, denimo, omejeno gibanje, piše medijska hiša Al Džazira.

V nagovoru ruskega Varnostnega sveta, ki ga je prenašala televizija, je Putin svojim podrejenim prav tako odredil vzpostavitev posebnega koordinacijskega sveta, ki ga bo vodil ruski premier Mihail Mišustin in bo namenjen sodelovanju z anektiranimi območji in spodbujanju prizadevanj Moskve v vojni v Ukrajini.

Putinove odločitve prihajajo nekaj tednov po priključitvi štirih ukrajinskih regij in vojna vstopa v deveti mesec. Ruske sile so na vzhodu in jugu Ukrajine v zadnjih tednih zabeležile tudi kar nekaj porazov.

Kot je še sporočil ruski predsednik, ukrepe uvaja z namenom okrepitve stabilnosti gospodarstva, industrije in produkcije, ki podpira “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini. “Prizadevamo si, da rešimo zelo kompleksne, obsežne naloge za zagotovitev zanesljive prihodnosti za Rusijo, prihodnosti za naše ljudi,” je dejal po Reutersovih navedbah.

“Režim v Kijevu ni hotel priznati volje ljudstva, zavrača vse predloge za pogajanja, streljanje se nadaljuje, civilisti umirajo,” je še dejal Putin in v luči nedavnih napadov na ozemlje Rusije Ukrajino obtožil, da uporablja “teroristične metode” in v Rusijo pošilja sabotažne skupine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje