Kijev: Ukrajinska vojska prebila rusko fronto pri Hersonu

Svet 29. Avg 202216:07 2 komentarja
Ukrajina
Fotografija je simbolična (REUTERS)

Ukrajinska vojska je prebila rusko frontno črto v južni regiji Herson, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz južnega poveljstva ukrajinske vojske. Proruske in ruske sile naj bi se bile ob tem prisiljene umakniti.

Po poročanju ameriške televizije CNN gre pri tem za uvodno fazo obsežne ukrajinske protiofenzive. “Danes je prišlo do močnega artilerijskega napada na sovražnikove položaje na celotnem ozemlju okupirane regije Herson,” je dejal namestnik predsednika regionalnega sveta Hersona Sergej Hlanj ter dodal, da je končno prišel trenutek “osvoboditve celotne regije”.

Načelnik ukrajinskega generalštaba Varelij Zalužnji je na Telegramu zapisal, da so ukrajinske sile že vzpostavile nadzor nad vasjo Suhi Stavok v bližini mesta Herson.

Vodja ruske uprave na zasedenem Krimu Sergej Aksijonov pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ukrajinske navedbe o protiofenzivi zavrnil in dejal, da Ukrajina napada le prek “virtualnih ofenziv”.

Do obsežne ukrajinske protiofenzive naj bi prišlo po več kot šestih mesecih vojne v Ukrajini, pri čemer ameriške ocene po poročanju CNN kažejo, da je Rusija na fronto napotila manj enot, kot so sprva predvidevali.

Na pot proti jedrski elektrarni Zaporožje se je odpravila inšpekcijska skupina Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Ekipa naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni, stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti. Več o tem lahko preberete TU. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje