Rusija Ukrajini očita obstreljevanje nuklearke v Zaporožju, na poti tja IAEA

Svet 29. Avg 202209:31 > 18:56 4 komentarji
Mednarodna agencija za jedrsko energijo
Rafael Grossi/Twitter

Na pot proti jedrski elektrarni Zaporožje se je odpravila inšpekcijska skupina Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Ekipa naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni, stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti. Medtem Rusija Ukrajini očita obstreljevanje nuklerake.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je dejal, da je pričakovan prihod inšpekcijske skupine tega nadzornega organa Združenih narodov v jedrsko elektrarno Zaporožje še ta teden, piše BBC. “Zaščititi moramo največji ukrajinski in evropski jedrski objekt,” je Grossi zapisal na Twitterju. Kremelj je pred tem sporočil, da bodo vstop v kompleks dovolili le mednarodnim inšpektorjem.

Ukrajina je bila skeptična, saj so menili, da bi misija IAEA v Zaporožju dala legitimnost ruski okupaciji jedrske elektrarne, a naposled so obisk podprli. Misija IAEA v Zaporožju bo “najtežja v zgodovini agencije”, je v odzivu na odhod strokovnjakov na pot med obiskom Stockholma opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Temu bodo po njegovi oceni botrovale “aktivne bojne dejavnosti” ruskih sil na terenu.

“Rusija mora oditi, IAEA in številne države sveta pa jo moramo prisiliti, da odide, tako preprosto je. To je edini način za zagotovitev jedrske varnosti,” je na skupni novinarski konferenci s švedsko premierko Magdaleno Andersson in zunanjo ministrico Anno Linde še dejal Kuleba, ki od misije pričakuje “jasno navedbo dejstev o krčenju vseh protokolov jedrske varnosti”.

Rusija je bila za misijo IAEA že dolgo zainteresirana in je sodelovala pri njenih pripravah, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Obisk kljub temu po njegovih besedah ne bo namenjen vprašanju morebitnega demilitariziranega območja okoli elektrarne, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.

Poleg tega je Kremelj danes mednarodno skupnost pozval k pritisku na Kijev z namenom zmanjšanja napetosti v jedrski elektrarni. “Vse države so dolžne pritisniti na ukrajinsko stran, da ta preneha ogrožati evropsko celino z obstreljevanjem” nuklearke, je novinarjem po navedbah AFP še dejal Peskov. Ob tem je zagotovil, da bo Moskva zagotovila varnost misije na ozemlju pod ruskim nadzorom, “ob upoštevanju tveganj, ki tam stalno prevladujejo”.

Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Neoviran dostop do jedrske elektrarne v Zaporožju za strokovnjake IAEA je danes v skupni izjavi zahtevala tudi skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). Osebje IAEA mora imeti zagotovljen pravočasen in varen dostop do vseh jedrskih objektov v Ukrajini “brez ovir”, je v izjavi zapisala skupina predstavnikov držav, pristojnih za neširjenje jedrskega orožja. Ob tem so poudarili, da nadaljnji nadzor ruskih sil nad nuklearko predstavlja “resno grožnjo” varnosti in zaščiti teh objektov.

Elektrarno so marca zasedle ruske vojaške enote, zaradi spopadov v okolici objekta na jugovzhodu Ukrajine pa so naraščale skrbi o varnosti objekta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je bila Evropa v četrtek, ko je bila elektrarna za kratek čas izključena iz državnega omrežja in so jo napajali le rezervni generatorji, “le korak stran” od jedrske katastrofe. Takrat je Zelenski povedal, da je požar poškodoval nadzemne električne vode, kar je vodilo v prvi odklop elektrarne iz omrežja v njeni zgodovini. Ni jasno, katera stran je bila odgovorna za požar, Kijev in Moskva pa sta se medsebojno obtoževala.

Rusija Ukrajini očita obstreljevanje nuklearke

Rusija je danes ponovno obtožila ukrajinske sile, da so obstreljevale jedrsko elektrarno v Zaporožju in pri tem poškodovale streho hale za skladiščenje urana. Streli naj bi bili sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki pravijo, da obstreljevanje v bližini elektrarne ni glavna skrb, saj ima kompleks debele zaščitne stene. Pravo nevarnost predstavlja prekinitev dobave električne energije. Če jedrski reaktorji ne bi bili priključeni v omrežje, črpalke, ki hladijo vročo sredico reaktorja, ne bi imele energije, posledično pa bi se začelo taliti gorivo, še piše BBC.

“Nacionalne enote ukrajinskih oboroženih sil so s topništvom streljale v bližini reaktorjev jedrske elektrarne v Zaporožju,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax danes sporočila ruska vojaška uprava v zasedenem mestu Enerhodar na jugu Ukrajine.

Vojaški guverner regije Zaporožje, ki ga je na položaj imenovala Moskva, je na Telegramu objavil fotografije, ki po njegovih besedah kažejo poškodovano streho hale za skladiščenje urana. Zatrdil je, da so bili streli sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA.

ZDA za nadzorovano zaustavitev

ZDA so danes pozvale k popolni in nadzorovani zaustavitvi jedrske elektrarne v Zaporožju. Svetovalec za nacionalno varnost John Kirby je ponovil pozive Washingtona k vzpostavitvi demilitariziranega območja okoli elektrarne. “Kot smo že večkrat povedali, jedrska elektrarna ni primerna lokacija za bojne operacije,” je dejal.

Opozoril je, da se je nevarnost povečala prejšnji teden, ko so požari na območju privedli do zaustavitve dizelske elektrarne, ki zagotavlja rezervno napajanje nuklearki v Zaporožju. “Še naprej menimo, da bi bila nadzorovana zaustavitev jedrskih reaktorjev v Zaporožju najvarnejša in najmanj tvegana opcija v bližnji prihodnosti,” je še dodal.

Ponudil je tudi podporo bližajočemu se obisku inšpektorjev IAEA in poudaril, da jim mora Rusija zagotoviti varen in neoviran dostop do elektrarne.

John Kirby
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje