Kitajska bo s ponedeljkom odprla meje s Hongkongom in Macaom

Koronavirus 03. Feb 202311:35 0 komentarjev
Kitajska
PROFIMEDIA

Kitajske oblasti so sporočile, da bodo s ponedeljkom odpravile omejitve pri prehajanju mej med celinsko Kitajsko, Hongkongom in Macaom. Trenutno namreč še vedno veljajo številni ukrepi, sprejeti za zajezitev pandemije covida-19, kot so obvezno testiranje in dnevne kvote pri prehodu meja.

“Ker bo zaradi popolnega odprtja meje s celinsko Kitajsko prišlo do velikega povečanja števila prehodov meja, bomo za zagotovitev obvladovanja tveganj ohranili zahtevo po testiranju za potnike, ki prihajajo iz tujine,” je pojasnil vodja mestne uprave Hongkonga John Lee.

V mestu še vedno ostaja obvezno nošenje mask na prostem, čeprav je Lee dejal, da bi tudi ta ukrep lahko v prihodnosti odpravili. Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu v okviru politike ničelne tolerance do covida-19 je Kitajska v začetku lanskega decembra nenadoma odpravila večino ukrepov. Zatem so poročali o skokovitem porastu okužb in opozorili, da so samo v mesecu dni po odpravi ukrepov zabeležili skoraj 60.000 smrti, povezanih s covidom-19.

Strategije ničelne tolerance sta se skoraj tri leta držala tudi Hongkong in Macao. Omejitve pri prehajanju meja med celinsko Kitajsko in Hongkongom so se nekoliko sprostile že januarja. Od tedaj lahko meje v obe smeri dnevno prečka do 60.000 ljudi, vsi pa morajo pokazati negativen izvid testa na covid-19.

Stroge omejitve za zajezitev širjenja covida-19 so ohromile številne sektorje v Hongkongu, še zlasti turistični sektor. Po nekaterih ocenah pa naj bi skupna škoda omejitev v Hongkongu znašala kar 27 milijard dolarjev. Lee je v četrtek obljubil “konec izolacije, karantene in omejitev” ter med drugim napovedal 500.000 brezplačnih letalskih vozovnic za obiskovalce Hongkonga, ki naj bi državi pomagale oživiti predvsem turistični sektor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!