Kitajska v vesolje pošilja prvega civilista

Svet 29. Maj 202313:31 0 komentarjev
Kitajski astronavt
PROFIMEDIA

Kitajska bo na svojo vesoljsko postajo poslala prvega civilista, profesorja na eni od pekinških univerz. Na postaji bo vodil znanstvene poskuse.

Kitajska bo v torek na svojo vesoljsko postajo Tiangong poslala prvega civilista, je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajske vesoljske agencije (CMSA). Doslej so bili namreč vsi kitajski astronavti pripadniki kitajske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guj Hajčao, sicer profesor na pekinški univerzi Bejhang, bo med misijo vodil znanstvene poskuse na postaji, je dejal tiskovni predstavnik CMSA Lin Šjačjang. Pojasnil je, da bodo poskusi osredotočeni na preučevanje “novih kvantnih pojavov, visoko natančnih vesoljskih časovno-frekvenčnih sistemov, preverjanja splošne teorije relativnosti in izvora življenja”.

“Vedno sem sanjal o tem,” je povedal Guj, ki sicer prihaja iz običajne družine v jugozahodni kitajski provinci Junan. Z njegovim poletom v vesolje naj bi Kitajska odprla vrata prihodnjim civilnim odpravam, navaja AFP.

Guj bo v torek ob 9.31 po krajevnem času skupaj s pilotom Džing Hajpengom in inženirjem Džu Jangdžujem vzletel na krovu vesoljskega plovila Šendžov-16 z satelitskega izstrelišča Džjučuan na severozahodu Kitajske, so še sporočili iz CMSA. Vsi trije bodo v Zemljini orbiti ostali približno pet mesecev.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov in že dosegla nekatere uspehe. Med drugim uspešno upravlja raziskovalno vozilo na Marsu, izvedla pa je tudi več misij na Luno. Do leta 2030 si želi na Luno zopet poslati človeka.

Vesoljske ambicije Pekinga je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) leta 2011 zaradi domnevnega pomanjkanja preglednosti kitajskega vesoljskega programa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!