Kitajski znanstveniki objavili težko pričakovane podatke o izvoru koronavirusa

Koronavirus 07. Apr 202310:55 4 komentarji
Vuhan
PROFIEMDIA

Raziskovalna skupina na Kitajskem je objavila analizo vzorcev, ki so jih pred več kot tremi leti odvzeli na tržnici Huanan v Vuhanu. Tržnico povezujejo z začetkom izbruha epidemije covida-19, ki je močno vplivala na celoten svet.

Tržnica morske hrane in divjih živali Huanan je bila ena od osrednjih točk pri iskanju izvora koronavirusa. Novo objavljena raziskava kitajskih znanstvenikov razkriva, da so bili odvzeti brisi pozitivni na virus, ob tem pa so vsebovali tudi genski zapis divjih živali, poroča BBC.

Ugotovitve bi lahko odprle nove smeri preiskave o začetku oziroma izvoru virusa, ki je močno zaznamoval zadnja tri leta.

Po oceni nekaterih znanstvenikov so omenjene ugotovitve še en dokaz, da se je virus prenesel z okužene živali na človeka, dodaja BBC, vendar pa stroka opozarja tudi na previdnost pri interpretaciji ugotovitev. Še vedno namreč ostaja nejasno, zakaj je trajalo tri leta, da je vsebina odvzetih vzorcev postala javna.

Nekatere živali pozitivne na koronavirus

Kitajska raziskovalna skupina je februarja objavila zgodnjo različico svoje študije, vendar ta ni vsebovala vseh genetskih informacij, ki so bili v vzorcih. Na podlagi kitajskih rezultatov je druga mednarodna skupina raziskovalcev izdelala lastno oceno tega, kaj naključni brisi s tržnice razkrivajo. Do podatkov so prišli preko spletne strani za izmenjavo znanstvenih podatkov, kjer so opazili objavo genetske sekvence s tržnice.

Nova analiza vključuje pomembne podrobnosti o vsebini teh vzorcev, ki so jih odvzeli s stojnic na tržnici, različnih površin in kletk, kjer so bile žive živali.

Dokumenti so pokazali, da so bili nekateri vzorci pozitivni na virus. Analiza je tudi pokazala, da so nekatere živali dovzetne za virus, predvsem rakunasti psi, ki so jih prav tako prodajali na vuhanski tržnici. Kitajski raziskovalci ob tem poudarjajo, da njihova odkritja niso dokončen dokaz o izbruhu virusa.

Virolog: Pomembno je, da so dokazi na voljo tudi drugim raziskovalcem

Virolog David Robertson z univerze v Glasgowu, ki je bil vključen v genetsko raziskavo izvora novega koronavirusa, je za BBC povedal, da je “najpomembnejše, da je ta pomembni nabor podatkov zdaj objavljen in je na voljo tudi drugim raziskovalcem”.

Po njegovih besedah je vsebina vzorcev dokaz, da so bile tamkajšnje živali verjetno okužene z virusom, in dodaja, da je pomembna celotna zbirka dokazov.

“Ko to združite z dejstvom, da so zgodnji primeri covida-19 v Vuhanu povezani s tržnico, je to močan dokaz, da je tukaj prišlo do prenašanja virusa z živali na tržnici,” je dejal Robertson.

Novo kitajsko raziskavo so objavili po tem, ko je vse bolj verjetna domneva, da je koronavirus SARS-CoV-2 ušel iz laboratorija v Vuhanu. To teorijo, ki je bila na začetku pandemije označena za teorijo zarote, zdaj dopuščajo številni raziskovalci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje