Kljub dobro vodenim volitvam v Turčiji Erdogan z neupravičeno prednostjo

Svet 15. Maj 202316:20 1 komentar
Volitve v Turčiji
PROFIMEDIA

Volitve v Turčiji so bile po ocenah mednarodnih opazovalcev sicer vodene dobro in so volilcem ponudile možnost izbire med političnimi alternativami, a je imel trenutni predsednik Recep Tayyip Erdogan kljub temu neupravičeno prednost. Skupna opazovalna misija pa je ugotovila tudi, da pravni okvir Turčiji ne zagotavlja popolne podlage za izvedbo demokratičnih volitev.

Nedeljske parlamentarne in predsedniške volitve v Turčiji je zaznamovala visoka volilna udeležba, toda po oceni mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je imel trenutni predsednik Recep Tayyip Erdogan s svojo vladajočo stranko AKP kljub dobro vodenim volitvam neupravičeno prednost.

Mednarodni opazovalci so v izjavi zapisali, da so bile volitve v Turčiji sicer dobro vodene in so volilcem ponudile izbiro med resničnimi političnimi alternativami, vendar so vladajoče strukture nekatere opozicijske politike in stranke ter civilno družbo in neodvisne medije ovirale pri udeležbi na volitvah, saj so omejevale temeljne svoboščine zbiranja, združevanja in izražanja.

Skupna opazovalna misija Urada Ovse za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), Parlamentarne skupščine Ovse in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) je ugotovila tudi, da pravni okvir Turčiji ne zagotavlja popolne podlage za izvedbo demokratičnih volitev.

“To so bile sicer konkurenčne, vendar še vedno omejene volitve, saj je kriminalizacija nekaterih političnih sil, vključno s pridržanjem več opozicijskih politikov, preprečila popoln politični pluralizem in ovirala pravice posameznikov, da bi kandidirali na volitvah. Politično vmešavanje v volilni proces ni v skladu z mednarodnimi zavezami Turčije,” je dejal koordinator in vodja opazovalne misije Ovse Michael Georg Link.

Na voliščih povečana prisotnost policije in vojske

Na povabilo prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) pa je v Turčijo kot del mednarodne misije evropske Levice odšla članica Levice Valentina Škafar. Svoje naloge je opravljala v mestu Van v istoimenski provinci na skrajnem vzhodu Turčije, ki jo sestavlja pretežno kurdsko prebivalstvo.

Kot je povedala, je bila v Turčiji prisotna kot članica neakreditirane misije, ki je bila v primerjavi z uradnimi opazovalci misije Ovse sicer dokaj omejena, kar se tiče pristojnosti, pa tudi samega dostopa do volišč. Toda po njenih besedah se je članom prokurdske stranke HDP zdelo pomembno, da je mednarodnih opazovalcev na volitvah čim več, predvsem v vzhodnem delu države, kjer živi veliko Kurdov, saj sta tam represija in omejevanje političnega delovanja pogosta praksa.

Povedala je, da si je njena delegacija ogledala štiri volišča, pri čemer so na vseh opazili močno povečano prisotnost vojske in policije. Pripadniki obeh so po njenih besedah stali neposredno ob volilnih skrinjicah, četudi bi morali biti v skladu s pravili nekoliko oddaljeni od njih.

Dejala je, da neposrednega nadlegovanja ali napadov niso opazili, so pa policisti dva člana delegacije evropske Levice priprli, nekatere so zasledovali, po njenih besedah sta policija in vojska s svojo prisotnostjo dosegli psihološki učinek nelagodja med prebivalstvom.

Ursula von der Leyen in Charles Michel
PROFIMEDIA

Mednarodne čestitke za volilno udeležbo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta Turkom že čestitala za visoko volilno udeležbo. “To je zelo jasen znak, da so Turki zavezani uresničevanju svojih demokratičnih pravic, da gredo volit, in da cenijo demokratične institucije,” je povedala von der Leyen o prvem krogu turških predsedniških in parlamentarnih volitev. “Volitve so še vedno odprte. Videti moramo, kako bo v drugem krogu, kar bomo zelo pozorno spremljali,” je danes še dejala von der Leyen.

Tudi Michel je čestital državljanom Turčije za volilno udeležbo, ne on ne von der Leyen pa ob tem nista spregovorila o dolgoletnih prizadevanjih Ankare za članstvo v Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so se na izide odzvali tudi v Moskvi in izrazili pričakovanje po poglobitvi odnosov med državama, ne glede na zmagovalca volitev. “Z veliko pozornostjo in zanimanjem spremljamo novice, ki prihajajo iz Turčije. Spoštovali bomo izbiro turškega ljudstva,” je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da v Moskvi v vsakem primeru pričakujejo nadaljevanje in poglobitev sodelovanja med državama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje