“Ko sem bil deček, sem na ulicah Prage videl ruske tanke. Nočem jih še enkrat”

Svet 16. Apr 202409:37 2 komentarja
Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala
Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala sta v ponedeljek pred njunim srečanjem v Beli hiši poudarila nujnost nadaljevanja pomoči Ukrajini in izrazila prepričanje, da se Rusija ne bo ustavila pri Ukrajini, poročajo dopisniki Bele hiše.

“Leta 1968 – takrat sem bil majhen deček – sem na ulicah Prage videl ruske tanke. Nočem jih videti še enkrat. Zato moramo Ukrajino podpirati čim dlje,” je dejal češki premier Petr Fiala.

“Tako kot se Češka spominja, se Rusija ne bo ustavila pri Ukrajini. In če se ne bo ustavila pri Ukrajini, bodo posledice za Nato velike,” je dejal ameriški  predsednik Joe Biden. Ob tem je znova pozval kongres, naj sprejme sveženj ukrepov v podporo Kijevu.

Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson, ki doslej zaradi pritiska Donalda Trumpa pomoči Ukrajini doslej ni dal na glasovanje, je v ponedeljek napovedal, da bodo ta teden glasovali posebej o pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu. Biden želi potrditev vse pomoči naenkrat, Johnson pa je popustil, ker je bil pritisk nanj po iranskem napadu na Izrael prevelik.

Foto: PROFIMEDIA

Biden se je Fiali zahvalil za pomoč Ukrajini in spomnil, da je bil pred 25 leti trden zagovornik sprejema Češkoslovaške v zvezo Nato. Češko je 81-letnik kasneje še enkrat imenoval Češkoslovaška, ki sicer ne obstaja več, vendar se je potem popravil.

Po pogovoru z Bidnom je Fiala novinarjem povedal, da sta med drugim govorila tudi o razvoju jedrske energije na Češkem ter poudaril, da ZDA morajo pomagati Ukrajini, ker Rusija v vojni ne sme zmagati.

Fiala je pred svojim prvim dvostranskim srečanjem z Bidnom v Washingtonu obiskal sedež ameriške obveščevalne agencije Cia, srečal se je s predstavniki Američanov češkega rodu, danes pa bo obiskal še kongres in opravil govor na Inštitutu Hudson. Obisk sedeža Cie, med katerim so Fialo spremljali šefi čeških vohunskih agencij, ni bil napovedan vnaprej. Dopisniki Bele hiše omenjajo dejstvo, da je češka obveščevalna služba BIS marca razkrila rusko propagandno mrežo na Češkem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje