Konservativna guvernerka podpisala zakon, ki bo omejeval mlade transspolne osebe

Svet 24. Mar 202321:46 0 komentarjev
Sarah Huckabee Sanders
PROFIMEDIA

V ameriški zvezni državi Arkansas, na čelu katere je republikanska guvernerka Sarah Huckabee Sanders, bo predvidoma poleti začel veljati sporni zakon, ki bo transspolnim mladim v izobraževalnih ustanovah prepovedal uporabo skupnih toalet in garderob skladno z njihovo spolno identiteto. Republikanska guvernerka, nekdaj tiskovna predstavnica nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, pravi, da ne bo podlegla "agendi radikalne levice", zagovorniki človekovih pravic pa so, pričakovano, do novega zakona zelo kritični.

Ameriška zvezna država Arkansas se je uvrstila na seznam zveznih držav, ki so že razburile z zakoni, izrazito nastrojenimi proti transspolnim mladim. Guvernerka Arkansasa, republikanka Sarah Huckabee Sanders, je namreč podpisala zakon, ki transspolnim osebam prepoveduje uporabo skupnih toalet oziroma tušev in garderob, ki niso namenjeni spolu, ki je naveden na njihovem rojstnem listu, poročajo ameriški mediji.

Novi zakon, ki bo predvidoma začel veljati poleti, tovrstno prepoved predvideva za otroke od predšolske vzgoje do 12. razreda, zadeva pa javne izobraževalne ustanove ter šole, ki jih ustanovijo posamezne skupnosti, a so financirane z javnim denarjem, navaja CNN.

V primeru kršitev pristojnim – tudi učiteljem oziroma ravnateljem – grozi globa v višini najmanj 1.000 ameriških dolarjev (skoraj 930 evrov). Zakonodaja predvideva, da lahko tožbe vlagajo tudi starši, izpostavlja britanski Guardian in dodaja, da bi v prihodnje Arkansas lahko potrdil celo zakonodajo, ki bi preganjala transspolne osebe, ki skupne toaletne prostore uporabljajo glede na svojo spolno identiteto.

Stranišča
PROFIMEDIA

Arkansas leži v južnem delu ZDA in je obkrožen s tako imenovanimi “rdečimi” zveznimi državami, kjer vladajo konservativni republikanci. Je tudi ena od držav, ki so po lanskoletni prelomni odločitvi ameriških vrhovnih sodnikov o splavu skoraj povsem prepovedale abortus. Umetna prekinitev nosečnosti je v Arksansasu zakonita le, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Po navedbah tiskovne predstavnice je republikanska guvernerka Huckabee Sanders zakon podpisala, saj da “šole niso prostor za agendo radikalne levice”, še navaja CNN. Guardian ob tem poroča, da je guvernerka zagovornica politik nekdanjega predsednika Donalda Trumpa ter da je njen oče nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee (na čelu te zvezne države je bil med letoma 1996 in 2007).

Sarah Huckabee Sanders je prav tako službovala kot Trumpova tiskovna predstavnica. Zakonodaja, ki transspolnim osebam prepoveduje uporabo določenih toalet in garderob, pa ni edina, ki jo je republikanka, sicer prva ženska guvernerka Arkansasa, podpisala, odkar je januarja prevzela funkcijo in je usmerjena proti transspolnim osebam: v prvih dneh na položaju je denimo izdala odlok, ki v uradnih vladnih dokumentih prepoveduje rabo spolno nevtralnega izraza “Latinx” za opis prebivalcev ZDA, ki so latinskoameriškega porekla.

Sarah Huckabee Sanders
PROFIMEDIA

Aktivisti za pravice transspolnih oseb so novo zakonodajo pričakovano ostro obsodili. Izvršna direktorica organizacije GLSEN, ki si prizadeva za pravice transspolnih, Melanie Willingham-Jaggers, je za CNN ocenila, da politiki v Arkansasu “transspolne in nebinarne otroke uporabljajo kot politične kmete [na šahovnici, op. a.]”.

Kot je pojasnila, diskriminatorne politike vplivajo ne le na ocene, temveč tudi na druge aspekte življenja pripadnikov skupnosti LGBTIQA+. “Učenci, ki so podvrženi diskriminaciji, kot je prepoved uporabe toalet, so bolj depresivni in imajo nižjo samopodobo,” je med drugim izpostavila.

Poleg Arkansasa so podobne prepovedi uporabe skupnih toalet v javnih izobraževalnih ustanovah za transspolne osebe že sprejeli  v Oklahomi, Alabami in Tennesseeju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!