Kontroverzni samooklicani diktator po nov mandat, čeprav ustava to prepoveduje

Svet 04. Feb 202407:39 0 komentarjev
Prizor iz Salvadorja
Prizor iz Salvadorja (Foto: PROFIMEDIA)

V srednjeameriški državi Salvador bodo danes predsedniške volitve, na katerih bo nov mandat po napovedih anket osvojil priljubljeni in hkrati kontroverzni 42-letni predsednik Nayib Bukele, čeprav mu to uradno prepoveduje ustava. Kljub uspešnemu boju proti nasilju tolp mu številni očitajo avtokratsko vladanje in kršitve človekovih pravic.

Nayib Bukele, 42-letni salvadorski predsednik palestinskih korenin, je za mnoge narodni heroj, ki je s trdo roko uspel omejiti nasilje tolp, s katerim so se desetletja soočali prebivalci Salvadorja, poroča tiskovna agencija AP. Karizmatični samooklicani diktator je namreč poskrbel, da je Salvador iz ene najvišjih prešel na eno najnižjih stopenj pogostosti umorov v regiji.

Za druge pa je Bukele populist in samodržec, ki spreminja pravila igre, da bi obdržal moč in oblast. Njegova stranka, ki se je lani preimenovala v Nove ideje, je leta 2021 prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah, čemur je sledila čistka na ustavnem sodišču.

Bukele je nato nastavil sebi zveste sodnike, ki so odločili, da se lahko danes poteguje za nov mandat, čeprav mu ustava to prepoveduje. Poleg tega njegovo vlado mnogi obtožujejo, da sistematično krši človekove pravice ter nadleguje politične nasprotnike, kritike in novinarje.

Prizor iz Salvadorja
Prizor iz Salvadorja (Foto: PROFIMEDIA)

Konkurenco Bukeleju teoretično predstavljata kandidata desnega Republikanskega nacionalističnega zavezništva (ARENA) in leve Nacionalnoosvobodilne fronte Farabunda Martija (FMLN), ki pa so jima oblasti odrekle ustavno zagotovljena sredstva za kampanjo.

Glavna skrb Salvadorcev sicer niso več kriminal, droge in korupcija, temveč vse hujša gospodarska in socialna kriza.

“Vlada nima idej za reševanje glavnih težav Salvadorja, še manj pri spoštovanju človekovih pravic. Celoten državni aparat je usmerjen v izvajanje vladnih političnih kampanj, predlogi drugih političnih sil pa preprosto ne pridejo do javnosti,” je za špansko tiskovno agencijo EFE ocenila direktorica salvadorskega inštituta za človekove pravice Gabriela Santos.

Številni izmed 5,5 milijona prebivalcev Salvadorja imajo tako le malo drugih možnosti. Bukele je zanje edina alternativa dolgoletni prevladi nasilja in korupcije pod vladavino strank ARENA in FMLN. Ankete mu napovedujejo 80-odstotno podporo volivcev in zanesljivo zmago na volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!