Na severu Kosova napetosti, barikade in streli

Svet 31. Jul 202216:03 > 01. Avg 2022 06:27 1 komentar
kosovo
N1

Kosovo je s ponedeljkom prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami, namesto tega je začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prav tako so po novem prepovedane registrske oznake, ki jih je izdala Srbija. Na severu Kosova je bilo v nedeljo zato napeto, ponekod so bile postavljene barikade, slišali naj bi se celo streli. Vučić je medtem pozval Albance, mednarodno skupnost in Srbe s Kosova, naj ohranijo mir.

Beograd ostro nasprotuje spremembam, ki jih je s polnočjo uvedlo Kosovo, in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice danes znova pozval, naj se “spametujejo”. Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dejal je, da je situacija za Srbe na Kosovu “zelo zapletena”, Srbija pa po njegovem “še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes”. Ljudi je obenem pozval, naj ostanejo mirni in “ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico”. Albance, mednarodno skupnost in Srbe s Kosova je pozval, naj ohranijo mir. “Če nočejo ohraniti miru, vam povem – Srbija bo zmagala,” je še dejal.

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstopa državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Na severu Kosova barikade

Po najavi iz Prištine, da je s polnočjo vstop osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami onemogočen, so na več mestih na severu Kosova postavili barikade. Postavljali naj bi jih s tovornjaki, med katerimi jih je bilo več naloženih z zemljo, poroča N1 Srbija.

Po informacijah s terena je v kraju Rudare blokirana glavna cesta Priština-Raška, potnikom pa svetujejo, naj se vrnejo v Srbijo.

V nekaterih predelih so se oglasile sirene, kosovska policija je sporočila, da so na različnih lokacijah odjeknili streli, nekaj strelov pa naj bi bilo uperjenih tudi proti policijskim enotam. O morebitnih poškodovanih ne poročajo.

Novinarka iz Kosovske Mitrovice Ana Marija Ivković je v nedeljo za N1 povedala, da so se ob 22. uri v severnem delu mesta znova zaslišale sirene, a da je stanje v mestu mirno.

PROFIMEDIA

Ni možnosti za destabilizacijo

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. “Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi in ne o nas,” je dodal.

Kot vzrok za nemire na severu Kosova je okrivil srbskega predsednika Vučića. Blokade cest in streljanje je označil za izgrede ter dejal, da so “agresivne akcije” vnaprej načrtovali v Beogradu.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

S ponedeljkom bo zdaj stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje