Po posredovanju Washingtona in Bruslja napetost na severu Kosova še visoka

Svet 01. Avg 202207:09 > 12:31 0 komentarjev
Kosovo, barikade, mejni prehod, blokada
N1

Kljub temu, da sta Bruselj in Washington ponoči uspela prepričati uradno Prištino, naj preloži svojo odločitev in danes za srbsko prebivalstvo ne uvede novih pravil, zaradi česar so na severu Kosova napetosti močno eskalirale, odjeknilo pa je celo nekaj strelov, ekipa N1 Beograd iz terena poroča, da napetost ostaja visoka. Jarinje in Brnjak, administrativni kontrolni točki na severu Kosova, kjer živi srbsko prebivalstvo, sta bili v jutranjih urah še zmeraj zaprti z barikadami, okoli opoldneva pa so jih vendarle začeli umikati. So se pa na severu Kosova zdaj pojavili tudi napisi "dobrodošli v skupnosti srbskih občin." Srbski predsednik Vučić je že včeraj Albance in Srbe na Kosovu pozval, naj ohranijo mir. "Če ga ne bodo mogli, pa sporočam, da bo Srbija zmagala," je dodal.

Odnosi med Srbijo in Kosovom so napeti, kot že dolgo ne. Po tem, ko je Priština napovedala, da bo z današnjim dnem vsem, ki na Kosovo prihajajo s srbskimi osebnimi izkaznicami, prepovedala vstop na Kosovo in začela izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece, so razmere eskalirale. Prav tako je Priština napovedala, da bodo po novem prepovedane registrske oznake, ki jih je izdala Srbija.

V nedeljo je bilo na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, zelo napeto, pojavile so se barikade, Srbi so izstrelili tudi nekaj protestnih strelov. Noč je po informacijah N1 sicer minila mirno, brez incidentov, a je napetost na terenu še vedno zelo visoka.

V razgrete razmere sta posega tako Washington kot Bruselj in uspela Prištino prepričati, naj uvedbo ukrepov za Srbe preloži. Kosovski premier Albin Kurti je tako v zgodnjih jutranjih urah na Twitterju zapisal, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem, 30 dnevnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem, a dodal, da bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da se umaknejo vse barikade. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je odločitev kosovskih oblasti pozdravil in tudi on izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknili.

Po poročanju N1 Beograd iz terena na severu Kosova, so bile v dopoldanskih urah na dveh administrativnih mejnih kontrolnih točkah (Jarinje in Brnjak) še vedno barikade in nista bili ne prehodni ne prevozni. “Srbska policija je voznike spuščala naprej, kosovka pa potem vstopa ni dovoljevala nikomur, niti pešcem,” je poročal N1 Beograd. Okoli opoldneva so nato začeli barikade vendarle umikati.

Kosovo, barikade, mejni prehod
N1

So se pa na severu Kosova zdaj pojavili tudi napisi “dobrodošli v skupnosti srbskih občin.” Ti napisi visijo v vseh štirih občinah, v Kosovski Mitrovici, pa v občinah Leposavić, Zubin Potok in Zvećana.

Kosovo, ZSO
N1

Po informacijah N1 iz diplomatskih virov za zdaj sicer obe strani vztrajata pri svojem. Priština pri tem, da bo kljub zamiku uvedbe novih pravil za Srbe ta pravila uvedla, le da kasneje, Srbi na severu Kosova pa, da se to ne sme zgoditi in zahtevajo tudi jamstvo, da se ne bo. Misija zveze Nato na Kosovu (Kfor) je že pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti vendarle umirile, v nedeljo pa je mednarodno skupnost, Albance in Srbe na Kosovu pozval, naj ohranijo mir, a dodal, da če ga ne bodo mogli, “bo Srbija zmagala.”

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, piše Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja. Poleg tega bi stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bi trajala do 30. septembra.

Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!