Zelenski: Ukrajina ne bo sprejela vsiljenega mirovnega sporazuma

Svet 25. Sep 202414:28 > 16:57 7 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina ne bo nikoli sprejela mirovnega sporazuma, ki bi ji bil vsiljen, je na današnji razpravi v Generalni skupščini Združenih narodov dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter podvomil v motive Kitajske in Brazilije pri spodbujanju pogovorov z Rusijo. Moskvo je obtožil, da načrtuje napade na jedrske elektrarne v Ukrajini. V Kremlju medtem pravi, da bi bila siljenje Rusije v mir usodna napaka.

Ukrajina ne bo nikoli sprejela mirovnega sporazuma, ki bi ji bil vsiljen, je na današnji razpravi v Generalni skupščini Združenih narodov dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Pred kratkim sem od naših obveščevalnih služb prejel še eno zaskrbljujoče poročilo. Zdi se, da Putin načrtuje napade na naše jedrske elektrarne in infrastrukturo, da bi jih odklopil od električnega omrežja,” je povedal Zelenski in posvaril pred katastrofalnimi posledicami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnil je, da Rusija s pomočjo satelitov zbira informacije o ukrajinski jedrski infrastrukturi. “Vsak kritični incident v energetskem sistemu bi lahko privedel do jedrske nesreče. Tak dan ne sme nikoli nastopiti. Moskva mora to razumeti, to pa je delno odvisno od vaše odločenosti, da pritisnete na agresorja. To so jedrske elektrarne. Biti morajo varne,” je dodal.

Zelenski je v torek nastopil na zasedanju Varnostnega sveta ZN. V nagovoru je zagotovil, da bo ukrajinski boj proti ruski agresiji trajal do pravičnega miru in se ne bo končal, ker je nekdo naveličan vojne ali trguje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

“Rusijo je mogoče v mir le prisiliti in to je točno to, kar je potrebno – prisiliti Rusijo v mir,” je dejal ukrajinski predsednik, ki zaveznice že dolgo prosi za sprostitev omejitev glede uporabe zahodnega orožja dolgega dosega za napade na cilje globoko na ozemlju Rusije.

O tem bo Zelenski v četrtek v Washingtonu razpravljal z ameriškim kolegom Joejem Bidnom. Obenem naj bi mu predstavil tudi svoj načrt za končanje vojne.

Kremelj odgovarja Zelenskemu: Siljenje Rusije v mir bi bila usodna napaka

Siljenje Rusije v mir bi bila usodna napaka, so danes sporočili v Kremlju, potem ko je Zelenski v torek na zasedanju Varnostnega sveta ZN izjavil, da bi morala mednarodna skupnost največjo državo na svetu prisiliti v končanje vojne v Ukrajini.

“Stališče, ki temelji na poskusu, da bi Rusijo prisilili k miru, je absolutno usodna napaka,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in napovedal, da bo imelo takšno “zmotno razumevanje” neizogibne posledice za Kijev.

Po njegovih besedah je Rusija sicer naklonjena miru, vendar pod pogojem, da se ji zagotovi stabilnost in da so cilji posebne vojaške operacije, kakor v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini, izpolnjeni. “Brez uresničitve teh ciljev je Rusijo nemogoče prisiliti,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje