Kurz in njegova resnica pred sodiščem. Sodnik: “Zakaj ste dodali še poljubčke?”

Svet 20. Okt 202316:53 2 komentarja
Sebastian Kurz
Sebastian Kurz danes pred sodiščem. Foto: Lisa Leutner/REUTERS

Avstrija je prisluhnila težko pričakovanemu pričanju pred sodiščem. V enem najbolj odmevnih sojenj v zgodovini Avstrije zaradi korupcijskega škandala se je pred sodnikom izpovedal Sebastian Kurz. In pojasnil zdaj že razvpita SMS sporočila "Dobiš vse, kar si želiš" in "Tako sem srečen, ljubim svojega kanclerja".

Po sredinem začetku enega najbolj odmevnih sojenj v zgodovini Avstrije sta danes na zatožni klopi velike sodne dvorane dunajskega deželnega sodišča od trojice obtoženih sedela le še dva: nekdanji kancler Sebastian Kurz ter njegov nekdanji vodja kabineta Bernhard Bonelli.

Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS
Sebastian Kurz Sebastian Kurz
Foto: Lisa Leutner/REUTERS

Bettina Glatz-Kremsner, nekdanja šefica avstrijskih igralnic ter nekdanja podpredsednica ljudske stranke, ki je bila tako kot Kurz in Bonelli obtožena lažnega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, je namreč v sredo zvečer po končanem prvem dnevu sojenja iz sodišča odkorakala (najbrž) zadovoljna.

Da bo njena strategija obrambe drugačna od obeh ostalih soobtoženih, se je špekuliralo še pred prihodom sodnika. Medtem ko sta Kurz in Bonelli sedela drug ob drugem in si med sojenjem večkrat izmenjala poglede in besede, se je Glatz-Kremsner od njiju vidno oddaljila. Med njo in Kurzem sta ostala dva prosta sedeža, z njim ni komunicirala, temveč je ves čas nepremično strmela v drugo smer.

Hitro se je izkazalo, zakaj.

104.600 evrov za umik obtožb

Bettina Glatz-Kremsner je pred sodnikom obžalovala svoje izjave pred preiskovalno komisijo, priznala napake, ne pa tudi krivde. Za sodnika Michaela Radaszticsa je bilo to dovolj: “Kdor se kesa in je pripravljen sodelovati, lahko pričakuje prizanesljivost in si prihrani dolgo sojenje.”

Za Glatz-Kremsner je nato predlagal 104.600 evrov denarne kazni in umik vseh obtožb. Tožilci so temu nasprotovali, zato je pričakovati, da bi se na odločitev v naslednjih tednih lahko pritožili. Tudi če ne uspejo, nekdanja predsednica uprave Kazinojev Avstrija s plačilom denarne kazni skorajda zagotovo ne bo imela težav.

Pred leti je namreč prejela 1,6 milijona evrov odpravnine, zdaj, ko je upokojena, pa njena pokojnina znaša neverjetnih 400.000 evrov na leto ali dobrih tisoč evrov na dan.

Ugibalo se je, ali bo podobno obrambno strategijo ubral tudi nekoč čudežni deček avstrijske politike Sebastian Kurz. A se je odločil za vsestranski napad.

Njegov odvetnik Otto Dietrich je že v sredo zaradi domnevne pristranskosti najprej zahteval zamenjavo sodnika Radaszticsa, ker da je imel, ko je še bil državni tožilec, tesne stike z nekdanjim opozicijskim politikom in vidnim kritikom politike Kurza Petrom Pilzem. Ni uspel, Kurz pa se je v nadaljevanju sojenja izrekel za nedolžnega.

To je pred novinarji ponovil tudi danes pred začetkom sojenja, svoje izjave, ki jih je dal leta 2020 pred preiskovalno komisijo pa deloma oprl na takratno razpoloženje v parlamentu, ki da je bilo prežeto z agresivnostjo poslancev.

“Kot politik tako ali tako rabiš debelo kožo, navajen si marsičesa. Nekaj ​​drugega pa je, da te ves čas obtožujejo najhujše korupcije. Opozicija me je hotela uničiti, sam pa nisem bil dobro pripravljen in sem se na vprašanja prehitro odzival,” je v izjavi za novinarje povedal Kurz.

Po njegovem mnenju so tožilci za pregon gospodarskega kriminala dogodke v obtožnici predstavili popolnoma drugače, kot so se zgodili oziroma kot se jih spominja sam. “Vsekakor so precenili moj vpliv pri kadrovanju,” je še povedal Kurz.

Kako Kurz pojasnjuje razvpita SMS sporočila?

“Moj spomin ni kot cedilo za testenine,” je bil slikovit Kurz, ko je glede imenovanj v nadzorne svete povedal, da je morda lahko pozabil, koga je predlagal, ne pa tudi,  ali je imel pri tem odločilno vlogo.

Najbolj težko pričakovani del današnjega zaslišanja pa je bila zagotovo Kurzeva razjasnitev razvpite SMS korespondence med njim in Thomasom Schmidom, Kurzevim nekdanjim zaupnikom in sekretarjem na ministrstvu za finance ter nato kasnejšim šefom avstrijskega državnega holdinga z več kot 23 milijardami premoženja.

Kurz sms sporocila 7 Kurz sms sporocila 7
N1 (Afera Ibiza, SMS sporočila)
Kurz sms sporocila 1 Kurz sms sporocila 1
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 2 Kurz sms sporocila 2
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 3 Kurz sms sporocila 3
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 4 Kurz sms sporocila 4
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 5 Kurz sms sporocila 5
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 6 Kurz sms sporocila 6
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)

“Če je Schmid takrat govoril z menoj o kadrovanju, potem vam lahko zagotovim, da je bilo to pomembnejše zanj kot zame,” je Kurz odgovoril na očitke državnega tožilstva, da je pred preiskovalno komisijo prikril aktivno vlogo pri kadriranju v holdingu. “Ni mi bilo v interesu, da Schmid odide z ministrstva za finance, preprosto ga nisem hotel izpustiti z rok, ker potem na ministrstvu delo ne bi potekalo več tako dobro,” je dejal v svojo obrambo.

A sodniku to pojasnilo ni zadostovalo. Želel je izvedeti, v kakšnem kontekstu, če ne v prid imenovanja Schmida na čelo državnega holdinga in s podporo Kurza kot kanclerja, sta bili potem zapisani SMS sporočili “Dobiš vse, kar si želiš” in “Tako sem srečen, ljubim svojega kanclerja.” 

“Nobena druga sms sporočila niso povzročila toliko predsodkov in bila so povsem napačno interpretirana,” je sodniku odgovoril Kurz in nadaljeval, da si je Schmid zaželel ne le mesto šefa holdinga, temveč tudi mesto predsednika nadzornih svetov v ÖMV-ju, Verbund-u (Holding elektrarn) in BIG-u, podjetju, ki upravlja z več kot 2000 državnimi nepremičninami.

Z besedami “Dobiš, vse kar si želiš” je Kurz, kot je zatrjeval na sodišču, pravzaprav hotel povedati: “Prosim, naj bo že dovolj, ti zbiratelj funkcij v nadzornih svetih.” Po besedah Kurza si nihče ni želel, da bi Schmid postal hkrati tudi predsednik nazornih svetov holdinških hčerinskih družb. To sporočilo naj bi, tako Kurz, Schmid, nato tudi dojel, zato je prenehal z lobiranjem zase.

Sodnik: “Zakaj ste v SMS dodali še poljubčke?”

“Če je tako, zakaj ste potem na koncu sms sporočila dodali tri poljubčke?” je zanimalo sodnika.

Kurz pa je odgovoril, da nikoli v karieri ni kričal na zaposlene in da v tem kontekstu tudi Schmidu ni želel neposredno povedati v obraz, da ne more postati šef nadzornega sveta ÖMV. Nato pa dodal. “Način komunikacije, ki sem ga izbral takrat, je bil nespameten.”

Si je Schmid s svojim odgovorom na ta Kurzev SMS, v katerem je napisal “Tako sem srečen, ljubim svojega kanclerja”  Kurzevo SMS sporočilo torej interpretiral torej napačno? “Da, vseeno je bil vesel, da je dobil mesto šefa holdinga in 500.000 evrov plusa,” je sodniku pritrdil Kurz.

Spomnimo: lani jeseni je Schmid v 454 strani dolgi izpovedi tožilcem zatrjeval, da nobena kadrovska poteza, na katero je vladajoča ljudska stranka lahko vplivala, ni šla mimo Kurza oziroma, da je vsako kadrovsko odločitev odobril Kurz kot kancler osebno.

Kurzov odvetnik je v nadaljevanju napovedal, da njegova stranka ne bo odgovarjala na vprašanja tožilcev, razen na tista, za katera sodnik meni, da so pomembna za ugotavljanje resnice. “Zelo žalostno, da niste zainteresirani za razjasnitev zadeve,” je po zaslišanju obtoženega, ki je trajalo le dobrih pet ur, dejal višji državni tožilec Gregor Adamovic.

Sojenje, ki se bo zagotovo zavleklo tudi v naslednje leto, se bo nadaljevalo v ponedeljek, ko bo zaslišan še nekdanji Kurzev vodja kabineta Bernhard Bonell. Kot prva priča pa bo pred sodnike v naslednjih tednih nastopil prav Thomas Schmid. To pričanje, ki ga čaka celotna Avstrija, bo gotovo odmevno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje