Sebastian Kurz, nekoč čudežni deček avstrijske politike, danes pred sodiščem

Svet 18. Okt 202308:04 > 13:52 3 komentarji
Sebastian Kurz
PROFIMEDIA

Po več kot dve leti trajajočih tožilskih preiskavah in spisani obtožnici, ki je postala pravnomočna letos poleti, se danes na dunajskem deželnem sodišču začenja sojenje Sebastianu Kurzu. Vse več zgražanj pa sproža dejstvo, da mu bo stroške odvetnika, ki ga bo branil pred očitki korupcije, plačala kar njegova stranka.

Sebastian Kurz je veljal za čudežnega dečka avstrijske politike.

Pri 27 letih je postal zunanji minister, leta 2017 se je povzpel na čelo Ljudske stranke (OVP) in jo popeljal do rekordne volilne zmage, potem pa kot najmlajši kancler sestopil z državnega prestola. Pri 35 letih se je odpovedal vsem političnim funkcijam. Obtožbe so bile prevelike: podkupovanje, korupcija, lažne ankete.

Afera Ibiza je leta 2019 najprej spodnesla Kurzevega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja iz stranke Svobodnjakov, razbila vladno koalicijo in sprožila politični pretres. Tožilci specializiranega urada za pregon gospodarskega kriminala so opravili hišne preiskave, v uradu kanclerja ter sedežu ljudske stranke zasegli številne dokumente in naleteli na množico telefonskih sporočil, ki so nekdanjega kanclerja potisnila v kot.

To so obtožbe

Na prvem, a skorajda zagotovo ne zadnjem sojenju zoper Kurza (obtožnico v aferi ponarejanja anket javnost še pričakuje) se bo ta branil obtožb krivega pričanja in podajanja lažnih izjav. Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, je junija 2020 kot kancler namreč izjavil, da je bila njegova vloga pri imenovanju vodilnih na čelu največjega avstrijskega državnega holdinga (OBAG) neznatna in da je bil o kadrovanju le obveščen, ne pa tudi vpleten.

Tudi ko je šlo za imenovanje Thomasa Schmida, njegovega političnega zaupnika, na mesto šefa omenjenega holdinga. Tožilstvo na sojenju skorajda vse stavi prav na Schmida, ki bo zdaj njihova ključna priča. Ta se jim je lani na tajnih zaslišanjih prostovoljno spovedal in močno obremenil Kurza. Kaj vse je natančno priznal, bo postalo jasno v naslednjih dneh sojenja.

Zdaj že ponarodela SMS-sporočila (“Dobil boš vse, kar si želiš” ter “Tako sem srečen, ljubim svojega kanclerja”), ki jih je razgalila afera, so medtem, natisnjena na majicah in puloverjih, postala spletni prodajni hit po vsej Avstriji.

Kurz sms sporocila 7 Kurz sms sporocila 7
N1 (Afera Ibiza, SMS sporočila)
Kurz sms sporocila 1 Kurz sms sporocila 1
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 2 Kurz sms sporocila 2
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 3 Kurz sms sporocila 3
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 4 Kurz sms sporocila 4
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 5 Kurz sms sporocila 5
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)
Kurz sms sporocila 6 Kurz sms sporocila 6
N1 (SMS sporočila, afera Ibiza)

Veliko zanimanje za sojenje

Največja dvorana dunajskega deželnega sodišča, ki sprejme 150 ljudi, bo od danes polno zasedena. Akreditiranih je 83 domačih in tujih novinarjev, 38 predstavnikov zainteresirane javnosti, dokazno gradivo bo razgrnilo več kot 20 tožilcev in odvetnikov.

Sodnik Michael Radasztics, nekdanji vodja posebne skupine tožilcev, ki je preiskovala afero Eurofighter, bo najprej poslušal zaslišanje nekdanje vodje Casinojev Avstrija in nekdanje podpredsednice ljudske stranke, Bettine Glatz-Kremsner.

Poleg nje in Kurza bo na zatožni klopi tudi dolgoletni šef Kurzevega kabineta, Bernhard Bonelli, prav tako zaradi očitkov laganja pred parlamentarno komisijo. Vsem trem grozi denarna kazen ali zapor do treh let. Izvensodno poravnavo tožilstvo izključuje.

Med vabljenimi pričami tožilstva je zvezdniški cvetober domače politike zadnjih let: poleg Kurzevega pribočnika Schmida tudi Hartwig Löger ter Gernot Blümel (nekdanja finančna ministra iz vrst ljudske stranke), pa nekdanji vicekancler Heinz-Christian Strache in mnogi drugi. Koga bo kot ključne priče predstavila obramba, še ni (javno) znano.

Sebastian Kurz
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Kurz je ob prihodu na sodišče novinarjem pred sodno dvorano dejal, da upa na pošteno sojenje in na to, da se bodo obtožbe na koncu izkazala za neutemeljene. Ob tem je kritiziral politizacijo njegovega primera in vnovič izrazil prepričanje, da bo oproščen.

Proces se je začel z uvodnimi nagovori tožilstva, pristojnega za gospodarstvo in korupcijo, ter trojice odvetnikov.

Predstavnik tožilstva je poudaril, da je ugotavljanje resnice v preiskovalnih komisijah enako pomembno kot v sodnih postopkih. Dodal je, da parlamentarna komisija ni namenjena izreku sodbe, temveč ustvarja podlago za odločitve o morebitnih političnih posledicah in je odločilnega pomena za zakonodajo. “Tožilstvo je ugotovilo, da obtoženi niso lagali poslancem, ki so jim postavljali vprašanja, temveč splošni javnosti,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Za Kurzevega odvetnika tudi davkoplačevalski denar

Je pa jasno, kdo bo Kurzu plačal obrambo. Odvetniške usluge dunajskega odvetnika Otta Dietricha, specializiranega za kazensko pravo belih ovratnikov, bo namreč poravnala kar ljudska stranka sama. “Izvršni odbor zvezne stranke je sklenil, da bo visokim funkcionarjem Ljudske stranke zagotovljeno pravno varstvo v izvensodnih ali sodnih sporih, če se obtožbe nanašajo na njihovo politično in funkcionarsko delovanje,” so te dni sporočili iz sedeža stranke.

Ker vse politične stranke glede na volilni uspeh vsako leto prejmejo sredstva iz proračuna, odvetnika Kurzu torej (posredno) plačujejo tudi davkoplačevalci.

Ob tem ni zanemarljivo, da je podjetje Sebastiana Kurza, SK Management GmbH, ki upravlja naložbe in nudi poslovno svetovanje, v prvem letu poslovanja imelo skoraj dva milijona evrov dobička. Hkrati je Kurz tudi svetovalec tehnološkemu milijarderju Petru Thielu, skupaj z izraelskim poslovnežem Shalevom Hulio pa je soustanovitelj start up podjetja za kibernetsko varnost.

Kurz še vedno navdušuje

Če bodo uvodni govori tožilstva ter odvetnikov obrambe danes trajali dalj časa, bo Kurz najverjetneje podrobneje spregovoril šele v petek. Za sojenje so za zdaj predvideni trije dnevi. Skoraj zagotovo pa se bo sojenje zavleklo tudi v november. Po ocenah analitikov končne sodbe v jeseni še ni pričakovati.

Podoba Sebastiana Kurza medtem še vedno navdušuje. Močna medijska prisotnost, podprta z izdajo njegove knjige in dvema dokumentarnima filmoma o njegovi politični karieri, ki so ju septembra predvajali v avstrijskih kinodvoranah in ki Kurzu zagotovo služita kot del obrambne strategije, njegovemu nasledniku, Karlu Nehammerju, na drugi strani, nista v pomoč.

Govorice o morebitni vrnitvi Kurza v politiko, ki nikoli niso zares potihnile, pa hkrati slabijo Nehammerjevo avtoriteto in redčita vrste njegovih zvestih podpornikov v predvolilnem letu.

Za konservativno ljudsko stranko je proces proti njenemu nekdanjemu šefu namreč še kako velik problem.

Korupcija že dalj časa razjeda ugled stranke, ki je vse od padca Kurzeve vlade v politični defenzivi. Sojenje Kurzu bodo, če se bo zanj končalo z obsodilno sodbo, zagotovo izkoristile opozicijske stranke in kampanjo pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto s “SMS-korespondenco” Kurza in pribočnikov še dodatno začinile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje