Ukrajinski punkerji znano pesem priredili v protirusko himno

Svet 21. Mar 202215:46 > 15:48 0 komentarjev
Beton
Beton/YOUTUBE

Ukrajinska punk zasedba je priredila uspešnico skupine The Clash "London Calling" in iz nje - z blagoslovom legendarne skupine - ustvarila protivojno pesem.

Priredba, ki opisuje ukrajinski odpor proti ruski invaziji, se imenuje Kyiv Calling in poziva h globalni podpori Ukrajine. “Kijev poziva ves svet, pridite iz nevtralnosti, fantje in dekleta,” prepeva skupina Beton. “Ker se Kijev dviga,” nadaljuje besedilo. “Živimo z odporom.” Besedilo namiguje na močno rusko propagando, da bi svojim državljanom povedala izkrivljeno zgodbo o invaziji: “In veš, kaj je rekla Moskva? No, nič od tega ni res.”

Rusija je konec februarja napadla Ukrajino in ubila na stotine ljudi, na milijone drugih pa prisilila, da so pobegnili iz države. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od nedelje prebegnilo več kot tri milijone beguncev, od tega najmanj 1,5 milijona otrok. Večina jih je pobegnila v bližnje države, v Romunijo, Moldavijo in Poljsko. Na milijone jih je notranje razseljenih po Ukrajini.

Naslov izvirne pesmi skupine The Clash se nanaša na drugo svetovno vojno. BBC World Service je v svojih oddajah med vojno uporabljal besede “This is London calling”. Besedilo se nanaša na politično nestabilnost v Veliki Britaniji in po svetu v času izida leta 1979.

Videospot za priredbo, ki je bil v soboto objavljen na kanalu Free Ukraine na YouTubu, ima do zdaj več kot 80 tisoč ogledov. Video prikazuje nastop skupine, ki je prepleten s posnetki protestov in ruskih napadov na državo.

Videoposnetek je delila tudi skupina The Clash na Twitterju.

Skupina Beton je na Instagramu objavila, da je bila priredba ustvarjena za “zbiranje denarja za podporo naši državi po vsem svetu s pomočjo punk-rocka”. Odporniško gibanje za svobodno Ukrajino je člane skupine pozvalo, naj pesem predelajo, kar so storili v samo treh dneh. Gibanje sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bi zaščitilo “ozemeljsko celovitost Ukrajine”, piše na njihovi spletni strani.

Skupina je uporabila tudi račune na družbenih omrežjih, da bi obsodila invazijo Rusije, in dokumentirala njihov odpor. Na Instagramu je objavila svojo sliko z napisom: “Smo punk hardcore skupina Beton iz Ukrajine. In namesto da bi igrali na koncertih, smo prostovoljci vojske, vse noči smo v etru in skrbimo za begunce in skrivanje družin v zavetiščih. Vse naše sovraštvo je uperjeno proti sovražnikom!”

Med producenti, ki so pomagali pri snemanju in miksanju pesmi, je Danny Saber, izkušeni zvočni inženir, ki je produciral dela znanih izvajalcev, kot sta Madonna in Rolling Stones.

Avtorica: Zoe Sottile/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!