Ladja z ukrajinsko koruzo bo lahko nadaljevala pot proti Libanonu

Svet 03. Avg 202214:03 1 komentar
Razoni ladja Ukrajina
REUTERS

Turške oblasti so sporočile, da je tovorna ladja z ukrajinskim žitom, ki je včeraj priplula v turške teritorialne vode, uspešno prestala inšpekcijski pregled v Istanbulu. Ladja Razoni bo pot nadaljevala proti Libanonu. Gre sicer za prvo ladjo, ki je izplula iz ukrajinskega pristanišča Odesa od začetka ruske ofenzive v Ukrajini.

Kot smo že poročali, je tovorna ladja Razoni, ki je v ponedeljek izplula iz ukrajinskega pristanišča Odesa in ima na krovu 26.000 ton ukrajinske koruze, priplula v turške teritorialne vode blizu vhoda v Bosporsko ožino.

Iz turškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je 20 inšpektorjev iz Rusije, Ukrajine, Združenih narodov in Turčije končalo inšpekcijski pregled ladje, kar ji bo omogočilo nadaljevanje poti proti libanonskemu Tripoliju.

V pregledu, ki je trajal približno eno uro, so inšpektorji iskali nepooblaščen tovor, osredotočili so se predvsem na iskanje morebitnega orožja.

Ladja z ukrajinskim žitom
REUTERS/Umit Bektas

Ladja Razoni sicer pluje pod zastavo Sierre Leone, na njej pa je prva pošiljka poljščin v okviru dogovora, ki sta ga 22. julija v Istanbulu ob posredovanju Organizacije združenih narodov (OZN) in Turčije podpisali Ukrajina in Rusija.

Rusija je pristala, da bo po več mesecih končala blokado ukrajinskih pristanišč in s tem omogočila izvoz več kot 20 milijonov ton ukrajinskega žita lanske žetve, ki čaka na izvoz. Blokada je dodatno poglobila globalno prehransko krizo, zaradi katere je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države, zlasti v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, postal predrag.

V skladu z dogovorom v Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in OZN, ki so tudi opravili inšpekcijo ladje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje