Ladja s 26.000 tonami ukrajinske koruze priplula do turške obale

Svet 02. Avg 202219:29 0 komentarjev
Ladja, ukrajinsko žito
REUTERS/Yoruk Isik

Prva ladja, ki je skladno z dogovorom o izvozu ukrajinskega žita v ponedeljek zjutraj izplula iz Odese, je dosegla turške teritorialne vode blizu vhoda v Bosporsko ožino. Ladjo Razoni bodo v sredo v bližini Istanbula pregledali, nato pa bo nadaljevala pot proti libanonskemu Tripoliju.

Turško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo inšpekcijske službe jutri zjutraj začele s pregledom ladje. Na ladji Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je 26.000 ton koruze. Gre za prvo pošiljko v okviru dogovora, ki sta ga julija v Istanbulu ob posredovanju Organizacije združenih narodov in Turčije podpisali ukrajinska in ruska stran.

Ladja je danes ponoči plula vzdolž romunske obale, nato pa je ob dveh zjutraj po lokalnem času ugasnila avtomatični identifikacijski sistem, zaradi česar njene poti ni bilo več mogoče spremljati prek spletne strani MarineTraffic. Za zdaj še ni jasno, zakaj je bil identifikacijski sistem izklopljen.

V ponedeljek so vse podpisnice sporazuma pozdravile izplutje ladje iz Odese. Gre za prvi korak k odpravi blokade ukrajinskih pristanišč, ki je še dodatno poglobila globalno prehransko krizo, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag.

Ladja z ukrajinskim žitom
REUTERS/Umit Bektas

V Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Organizacije združenih narodov, ki bodo skupaj opravili inšpekcijo ladje, preden bo ta lahko nadaljevala svojo pot proti Tripoliju v Libanonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!