Lavrov talibanom priznal prizadevanja za stabilizacijo Afganistana

Svet 20. Okt 202113:48 > 21:39 0 komentarjev
Sergej Lavrov
Kirill Kudryavtsev/REUTERS

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na konferenci o Afganistanu, ki jo je danes gostila Rusija, izrekel priznanje prizadevanjem talibanov za stabilizacijo razmer v državi, a obenem izrazil zaskrbljenost, da “teroristične” organizacije ogrožajo stabilnost celotne regije.

Rusija želi okrepiti svoj vpliv v Srednji Aziji in poziva k ukrepanju proti pripadnikom skrajne Islamske države, ki da so se namnožili v Afganistanu. Tokratni pogovori, ki jih je gostil Kremelj, so bili za talibane eno najvišjih in najbolj odmevnih mednarodnih srečanj, odkar so avgusta po bliskoviti ofenzivi znova prevzeli oblast v državi. Moskva je sicer že pred leti ponudila roko talibanom in jih je večkrat gostila na pogovorih, čeprav so ti v Rusiji uvrščeni med teroristične organizacije.

“Zdaj je na oblasti nova administracija. Opazili smo njihova prizadevanja za stabilizacijo vojaške in politične situacije ter vzpostavitev dela državnega aparata,” je Lavrov ob odprtju konference povedal predstavnikom desetih držav, med njimi Kitajske, Irana in Pakistana.

Varnostni vakuum

A kot je obenem posvaril vodja ruske diplomacije, skušajo “številne teroristične organizacije”, vključno z Islamsko državo in Al Kaido, izkoristiti varnostni vakuum v Afganistanu in okrepiti svoj vpliv.

Mednarodno skupnost je pozval k nujnim prizadevanjem za trajen mir v Afganistanu ter k “učinkoviti” pomoči, ki bo preprečila humanitarno krizo in nadaljnji eksodus beguncev, talibane pa, da naj zagotovijo temeljne pravice vseh Afganistancev. Obžaloval je tudi, da na današnji konferenci ne sodelujejo ZDA.

Delegacijo talibanov na pogovorih vodi namestnik premierja Abdul Salam Hanafi, ki je že tudi vodil pogovore z EU in ZDA minuli teden. Njihov zunanji minister Amir Han Mutaki je v Moskvi v izjavi za novinarje mednarodno skupnost pozval, naj v teh občutljivih časih prispeva k stabilizaciji Afganistana, zagotovi humanitarno pomoč in sprosti premoženje države. Odkar so oblast prevzeli talibani, je namreč zamrznjenih za okoli devet milijard dolarjev rezerv afganistanske centralne banke, večinoma v ZDA.

Udeleženci konference pozvali talibane k spoštovanju ČP

Rusija, Kitajska, Iran in druge države so se na današnjem srečanju s talibani v Moskvi dogovorile, da bodo še naprej spodbujale varnost v Afganistanu in tako prispevale k stabilnosti v regiji. Nove afganistanske voditelje so pozvali, naj izvajajo zmerno in razumno notranjo in zunanjo politiko, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Udeleženci pogovorov so talibane prav tako pozvali, naj do sosednjih držav vodijo prijateljsko politiko. Znotraj države pa naj spoštujejo pravice etničnih skupin, žensk in otrok. Predstavniki držav so prav tako pozvali k skupnim prizadevanjem za zagotovitev nujne humanitarne in gospodarske pomoči afganistanskemu ljudstvu pri obnovi države po konfliktu. Pozvali so tudi k čimprejšnji mednarodni donatorski konferenci Združenih narodov.

Talibani namreč nujno potrebujejo zaveznike. Afganistansko gospodarstvo je v slabem stanju, mednarodna pomoč je prekinjena, cene hrane naraščajo, brezposelnost pa se povečuje, navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!