Lenarčič za N1 ob požaru na Krasu: Razmislite o novem helikopterju za gašenje

Slovenija 21. Jul 202217:13 > 22. Jul 2022 08:44

"Prevzet sem nad množičnostjo odziva gasilcev, predvsem prostovoljcev, z vseh koncev Slovenije, ki pomagajo gasiti ta požar," je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je v Slovenijo sicer prišel na odprtje gasilske olimpijade v Celju, a se je zaradi obsežnega požara odpravil na Kras, za N1 dejal o slovenskem odzivu na to naravno nesrečo. Naš sistem je učinkovit, meni, priložnost pa vidi v nakupu dodatnega helikopterja.

“Takšnega požara v Sloveniji že lep čas ni bilo, če sploh kdaj,” je po obisku Krasa, kjer te dni divja za zdaj neukrotljiv požar, za N1 dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Kot je povedal, je naravna katastrofa posledica spleta zelo neugodnih okoliščin: dolgotrajne suše, ki je povzročila, da je bil teren zelo suh, vročinskega vala in relativno močnega vetra, katerega jakost in smer sta se stalno spreminjali.

Po njegovi oceni se Slovenija učinkovito odziva na takšne nesreče. Prva odlika slovenskega sistema protipožarne varnosti je dober sistem zgodnega opozarjanja, saj imamo termovizijske kamere, ki zgodaj zaznajo tveganje požara. “Hitreje, kot se odzovemo, lažje je obvladati požar.” Druga pa množičnost gasilskih društev in njihova geografska razpršenost po državi, kar prav tako pospeši ukrepanje.

Pokazala pa se je potreba po presoji, kako okrepiti možnost podpore iz zraka, meni Lenarčič. “Strokovna ocena je, da je za Slovenijo najprimernejša rešitev helikopter, ki mora biti zmožen dvigniti vsaj tri tisoč litrov vode. Mislim, da je tukaj še prostor za izboljšave.” Idejo nakupa helikopterja je nedavno za N1 podprl tudi šef civilne zaščite Darko But.

Daljši intervju z Janezom Lenarčičem

V soboto bomo na N1 objavili pogovor z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem – o tem, kako huda je letošnja sezona gozdnih požarov, zakaj je veliko tveganj, da taki prizori (p)ostanejo stalnica, in kaj lahko storimo, da bi zmanjšali tveganje. Pa tudi o tem, kako je krč ob začetku epidemije poskrbel za veliko širitev mehanizma evropskih ‘strateških rezerv’ in kako se Evropa pripravlja na jesen, ko nas poleg vsesplošne draginje lahko doleti pomanjkanje plina.

Janez Lenarčič o slovenskem sistemu civilne zaščite:

Lenarčič je sicer včeraj v Slovenijo prišel na odprtje gasilske olimpijade v Celju, ki se je udeležuje tri tisoč gasilcev iz 23 držav. A zaradi poslabšanja razmer na Krasu se je odločil, da skupaj s premierjem Robertom Golobom obišče tamkajšnji štab. “Z obiskom sem želel pokazati solidarnost z gasilci in njihovimi napori ter tudi lokalnim prebivalstvom, ki je bilo neposredno ogroženo.”

Veseli ga tudi odzivnost drugih držav članic Evropske unije (EU), ki so Sloveniji te dni priskočile na pomoč. Ta se izvaja v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, ki sodi v Lenarčičev resor. “Čeprav so države tudi same v težavah, so solidarne. Hrvaška ima kritično ogroženost, pa je včeraj že drugič poslala letalo za gašenje požarov. Prav tako sta pomagali Avstrija in Italija,” je naštel sogovornik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.