Premier Golob na Krasu napovedal interventni zakon

Slovenija 20. Jul 202216:32 > 21. Jul 2022 07:57 1 komentar
Golob na Krasu
Vlada Republike Slovenije/TWITTER

Na kraškem območju, kamor se je v sredo z italijanske strani bliskovito razširil velik požar, sta bila tudi predsednik vlade Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Premier Golob je opozoril, da so ekipe izmučene. Obenem je napovedal interventni zakon, ki bo opredelil obnovo nastale škode in poskrbel za preventivno investicijo, da se tovrstni požari ne bodo ponavljali.

Na Krasu, kamor se je z italijanske strani na slovensko razširil velik požar, sta bila v sredo tudi predsednik vlade Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je bil sicer namenjen na gasilsko olimpijado, a je svojo pot preusmeril, ko je bil obveščen, da se je stanje s požarom izredno poslabšalo. “Tukaj smo predvsem, da izrazimo solidarnost z gasilci in lokalnim prebivalstvom,” je dejal.

“Trenutna situacija je v velikem delu Evrope kritična, sočasno imamo težave v veliko državah,” je opisal evropski komisar Lenarčič in dejal, da to pomeni veliko obremenitev za države članice Evropske unije (EU), saj evropski mehanizem za civilno zaščito hkrati prejema veliko število zaprosil za pomoč iz različnih držav. “Ne glede na težko situacijo pa je do izraza prišla solidarnost v Evropi,” je dodal. “Upamo na najbolje, predvsem pa upamo, da bo gasilcem uspelo tukajšnji požar čim prej spraviti pod nadzor in ga zaustaviti,” je dodal. 

Tudi premier Golob je med obiskom štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu izrazil hvaležnost in pohvala vsem lokalnim gasilcem, policistom, vojakom ter tistim, ki so na Kras prišli iz celotne Slovenije. “Kar se danes kaže, je, da se lahko samo skupaj spopadamo s tako velikimi naravnimi nesrečami,” je dejal in poudaril, da je pomembno, da so bili zmožni že v dopoldanskih urah mobilizirati tudi širšo pomoč. “To je pomembno, ker se lokalni gasilci žal s tem požarom spopadajo že cele dneve in brez možnosti, da jih nekdo zamenja, ne bodo zdržali,” je opisal. Poudaril je, da je zdaj ključno, da vsem uspe na eni strani očistiti teren, da se požar v prihodnjih dneh ne bi še dodatno razširil, ter na drugi strani razbremeniti ekipe, saj so na robu izčrpanosti. 

Premier napovedal interventni zakon

“Pomembno je, da to številčno pomoč izkoristimo in omejimo možnost širjenja požara na jutri. Sem optimist, ker imamo na terenu toliko ljudi in sredstev, glede na vročinski val, ki prihaja, pa ne smemo izgubiti pozornosti,” je dodal predsednik vlade. “Jasno je, da gre za posebej požarno ogroženo področje v Sloveniji, požari so tukaj najbolj pogosti in moramo podati interventno zakonsko iniciativo, ne samo za obnovo škode, ki bo nastala, ampak za preventivno investicijo, da se stvar ne bi ponovila,” je še napovedal. 

“Največji problem zdaj je izmučenost ekip, rotacija je tista, ki bo na koncu zaznamovala, koliko bomo uspešni,” je dodal. 

Požar se je sicer širil bliskovito, v več vaseh so se oglasile sirene za alarm, evakuirali so prebivalce, več gasilcev pa je bilo primoranih poiskati tudi zdravniško pomoč. Tudi predstavniki Slovenske vojske, ki pomagajo pri gašenju požara, so sporočili, da požar dobiva tragične razsežnosti. “Niti pod razno nam danes ne bo uspelo pogasiti požara. Upajmo samo, da to ne bo najhujši požar v zgodovini Slovenije, ker ga še ni konec,” pa je za N1 dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Pred tem se je na Twitterju oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki si je območje požarov na Krasu ogledal v torek. “Upali smo, da je najhujše za nami, a izgleda, da žal ni tako. Vem, da ste vsi, ki se borite z ognjenimi zublji že zelo utrujeni in izmučeni,” je med drugim zapisal in se vsem, ki se trudijo in pomagajo, iskreno zahvalil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje