Litva zaprla še dva mejna prehoda z Belorusijo

Svet 01. Mar 202417:26 1 komentar
Mejni prehod med Litvo in Belorusijo
Mejni prehod med Litvo in Belorusijo (Foto: PROFIMEDIA)

Mejna prehoda Lavoriskes in Raigardas med Litvo in Belorusijo sta po februarski odločitvi litovske vlade od danes zaprta.

Za zaprtje mejnih prehodov, ki velja do nadaljnjega, so se oblasti v Vilni odločile, da bi zagotovile boljši nadzor pretoka blaga, prometa in ljudi ter zajezile poskuse uvoza in izvoza sankcioniranega blaga ter tihotapstva.

Litva je že avgusta lani zaprla dva od šestih mejnih prehodov z Belorusijo, in sicer Šumskas in Tverečius. Za to se je odločila zaradi skrbi ob navzočnosti pripadnikov ruske najemniške vojske Wagner na beloruskem ozemlju.

Po besedah litovske notranje ministrice Agne Bilotaite, je Litva na svojem ozemlju priča tudi povečani dejavnosti beloruskih in ruskih obveščevalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odprti tako ostajata le kontrolni točki Medininkai in Šalčininkai, vendar pa tam pešci in kolesarji meje ne morejo prečkati. Omejeno bo tudi vstopanje in izstopanje na železniških mejnih prehodih Keni in Kibartal, kjer se ustavljajo tranzitni vlaki, ki potujejo med Rusijo in rusko eksklavo Kaliningrad.

Tihanovska kritična do zaprtja prehodov

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu v Litvi, je zaprtje mejnih prehodov kritizirala. Po njeni oceni je namreč država s tem postavila “železno zaveso”. Bilotaite je njen ugovor zavrnila in poudarila, da humanitarni koridor za ljudi, ki bežijo pred beloruskim režimom, ostaja odprt, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Litva, sicer članica EU in Nata, si z Belorusijo deli skoraj 680 kilometrov dolgo mejo. Po podatkih mejne straže jo je lani prečkalo skoraj 390.000 beloruskih državljanov, kar je približno 50 odstotkov več kot leto prej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje