Londonska policija zanika zavlačevanje preiskave v aferi ‘partygate’

Svet 28. Jan 202217:16 0 komentarjev
Londonska policija
Profimedia

Londonska policija je zanikala zavlačevanje objave dolgo pričakovanega vladnega poročila o zabavah na Downing Streetu, zaradi katerih je ogrožena tudi prihodnost Borisa Johnsona na mestu predsednika vlade. Za pojasnitev afere, ki so jo poimenovali "partygate", je Johnson določil višjo uradnico Sue Gray.

Londonska policija sedaj želi, da bi bilo težko pričakovano poročilo o zabavah v času karantene na sedežu britanske vlade v večjem delu zatemnjeno. Metropolitanska policija je danes v izjavi potrdila, da ne želi, da bi se pojavile podrobnosti o preiskavi, saj bi lahko tako prejudicirali izid preiskave.

Policija je v torek nepričakovano sporočila, da tudi sama preiskuje zadevo. Objava internega vladnega poročila, ki ga je pripravila najvišja uradnica Sue Gray, se je zato zavlekla. Ker naj bi bilo poročilo po prvotnih navedbah objavljeno že ta teden, so se sedaj pojavila ugibanja, ali bo pred zaključkom policijske preiskave poročilo sploh prišlo v javnost.

Britanski premier Boris Johnson je zaradi ugibanja o vsebini poročila že več tednov pod hudim pritiskom. Interno poročilo o več dogodkih v njegovi uradni rezidenci na Downing Streetu sicer preiskuje, ali je Johnson s praznovanji kršil lastna pravila o omejitvah stikov zaradi pandemije covida-19. Po navedbah iz Johnsonovega kabineta premier ne verjame, da je kršil protikoronske ukrepe.

Nekateri konservativni poslanci so zaradi afere že zahtevali Johnsonov odstop, potem ko so mediji več tednov poročali o domnevnem kršenju pravil med zaprtjem. Številni drugi želijo počakati na poročilo Sue Gray, preden se bodo odločili, ali mu bodo izrekli nezaupnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!