Macron in Johnson za zmanjšanje napetosti v ribiškem sporu

Svet 31. Okt 202119:24 > 19:36 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta se danes v Rimu dogovorila o zmanjšanju napetosti v odnosih, ki so se zaostrili po ribiškem sporu med Francijo in Združenim kraljestvom, so sporočili iz Elizejske palače. Iz Downing Streeta so kasneje tak dogovor zanikali in sporočili, da mora Pariz storiti prvi korak.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta se dogovorila, da bosta “v naslednjih dneh” delala na “praktičnih ukrepih” za zmanjšanje napetosti v ribiškem sporu med Francijo in Združenim kraljestvom.

Macron Johnsona pozval, naj se drži pravil

Po poročanju francoskih medijev naj bi Macron Johnsona tudi pozval, naj “se drži pravil igre in podpisa”, ki ga je dal pod ločitveni sporazum o brexitu. Francoska stran pri tem ribiški spor obravnava kot del vprašanja brexita med Veliko Britanijo in EU, “četudi Johnson vedno znova poskuša, da bi to spremenil v francosko-britansko vprašanje”, so še pojasnili v Parizu.

Z Downing Streeta, kjer je sedež britanske vlade, so po srečanju, do katerega je prišlo ob robu vrha dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20), zanikali, da sta strani dosegli dogovor o ukrepih za zmanjšanje napetosti. Vztrajajo tudi, da je na Parizu, da popusti in umakne grožnje glede povračilnih ukrepov iz preteklih dni.

Pri tem so opozorili tudi na današnji zapis francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beauna na Twitterju, da je Francija pripravljena uresničiti “sorazmerne in reverzibilne ukrepe” proti Veliki Britaniji. “Če želi francoska vlada podati predloge za zmanjšanje groženj, ki so jih izrekli, bi jih absolutno pozdravili,” je novinarjem v Rimu dejal Johnsonov tiskovni predstavnik in dodal, da se stališča Londona niso spremenila.

Macron je v odzivu na britanske izjave dejal, da je “žoga na britanski strani”. “Če Britanci ne bodo naredili nobenega premika, bodo ukrepi, predvideni za 2. november, uveljavljeni,” je na novinarski konferenci po vrhu skupine G20 povedal francoski predsednik. Izrazil je upanje, da bodo v ponedeljek prejeli pozitiven odgovor. Povedal je, da je Johnsonu predal dokument, v katerem predlagajo način za “postopen razvoj” glede ribolovnih dovolilnic.

Macron in Johnson sta se sicer sestala na štiri oči na pogovorih, ki so trajali okoli 25 minut, so sporočili iz krogov blizu voditeljev. Do srečanja je prišlo dan po tistem, ko se je Johnson predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pritožil, da so francoske grožnje glede povračilnih ukrepov “povsem neupravičene”. Francija je v četrtek zagrozila z blokado britanskih ribiških čolnov ter motnjami v trgovini in celo dobavo električne energije otoku Jersey, če do 2. novembra ne bo dosežen dogovor glede ribolovnih dovolilnic za ribiče iz EU, ki po brexitu želijo loviti v britanskih ozemeljskih vodah. London je zaradi groženj na pogovor poklical francosko veleposlanico na Otoku.

Johnson: Kmalu bo treba doseči resničen napredek

Johnson je ob robu vrha G20 s von der Leynovo govoril tudi o vprašanju severnoirskega protokola. “Kmalu je treba doseči resničen napredek” v pogajanjih, da bi našli rešitev za vprašanje severnoirskega protokola in preprečili nadaljnje težave na Severnem Irskem, je Johnson po navedbah Downing Streeta dejal von der Leynovi.

Pri tem je opozoril, da “ostajajo precejšnje vrzeli med našim stališči, tudi glede vprašanja upravljanja, in poudaril, da je treba kmalu doseči pravi napredek”. Britanski premier je poudaril potrebo “po hitrem dogovoru” o rešitvah za zaščito velikonočnega sporazuma in zmanjšanje težav za družine in podjetja na Severnem Irskem, še poroča dpa.

Med stranema že dlje časa potekajo intenzivni pogovori glede protokola, ki predvideva, da Severna Irska, ki je sicer del Velike Britanije, tudi po brexitu ostane del carinske unije in enotnega trga EU, zaradi česar bi moralo Sodišče EU ohraniti svoje pristojnosti oziroma vlogo najvišjega razsodnika v morebitnih sporih glede te britanske province. Pri tem vztraja Bruselj, medtem ko se v Londonu s tem ne strinjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!