Francija: zaradi ukrepanja v pandemiji postopek proti nekdanji ministrici

Koronavirus 11. Sep 202113:19 0 komentarjev
Agnes Buzyn
Julien De Rosa/Pool via REUTERS

V Franciji je pristojno sodišče v zvezi z ukrepanjem v pandemiji covida-19 v petek uvedlo uradno preiskavo proti nekdanji zdravstveni ministrici Agnes Buzyn. Postopek se osredotoča na očitke "ogrožanja življenja drugih".

Postopek proti ministrici Agnes Buzyn je sprožilo posebno sodišče, ki je v Franciji pristojno za sodne postopke proti članom vlade za dejanja, storjena pri opravljanju službe. Sodišče je v petek tudi zaslišalo ministrico, ki je bila na položaju ministrice od maja 2017 do februarja 2020.

Nekdanja ministrica je ob tem pozdravila to priložnost kot možnost, da pojasni “svoje stališče in resnico”. Kot je dodala, ne bo dovolila diskreditacije vlade ali nje same, ko pa so naredili “tako veliko, da bi pripravili državo na globalno zdravstveno krizo, ki še vedno traja”.

Uvedba postopka proti Buzynovi pomeni, da so pristojni preiskovalci našli prepričljive indice za kršitve pri ravnanju ministrice. Če bodo v nadaljevanju postopka našli zadostne dokaze, lahko ta na koncu vodi v sojenje.

Očitki zaradi pomanjkanje mask in druge zaščitne opreme

V ozadju uvedbe postopka proti nekdanji ministrici, ki je odstopila, da bi nastopila kot kandidatka za županjo Pariza, so predhodne preiskave iz julija 2020, ki so poleg nje zajele še njenega naslednika Olivierja Verana in nekdanjega premierja Edouarda Philippa.

Proti njim je bilo glede ukrepanja v pandemiji vloženih več pritožb, med drugim s strani zdravnikov, policijskega sindikata in svojcev preminulih covidnih bolnikov. Očitki se med drugim nanašajo na pomanjkanje mask in druge zaščitne opreme ob začetku pandemije.

Lanskega oktobra so v povezavi s preiskavami pri vseh treh potekale tudi hišne preiskave. Buzynova je prva, proti kateri je bil sedaj sprožen tudi uradni postopek. V prihodnjih tednih naj bi bil na zaslišanje na sodišče vabljen tudi Veran.

Postopek je pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto precejšen udarec za predsednika Emmanuela Macrona in njegovo stranko Naprej republika, ki ji pripadata tako Buzynova kot Veran.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!