Macron in Zelenski v Elizejski palači podpisala desetletni pakt

Svet 16. Feb 202422:00 1 komentar
Emmanuel Macron in Volodimir Zelenski (Foto: Thibault Camus/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v Parizu podpisala varnostni sporazum, potem ko je podoben sporazum Kijev danes sklenil že z Berlinom. Sporazuma sta del prizadevanj za pomoč ukrajinskim silam, ki poskušajo zadržati ruske napade na mesto Avdijivka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporazum s Francijo, ki sta ga v Elizejski palači podpisala Volodimir Zelenski in Emmanuel Macron, vključuje francosko obljubo o pomoči v višini do treh milijard evrov za leto 2024. Leta 2022 je Francija Ukrajini namenila 1,7 milijarde, lani pa 2,1 milijarde evrov.

Pakt bo po navedbah uradnikov veljal deset let in bo zlasti okrepil sodelovanje držav na področju topništva. Cilj dogovora je pomagati Ukrajini pri ponovni vzpostavitvi ozemeljske celovitosti znotraj mednarodno priznanih meja in preprečiti morebitno ponovno rusko agresijo, poroča AFP.

Dogovor naj bi tudi pomagal utreti pot prihodnji vključitvi Ukrajine v Evropsko unijo in Nato, so navedli uradniki. “Francija potrjuje, da bi prihodnje članstvo Ukrajine koristno prispevalo k miru in stabilnosti v Evropi,” so navedli iz sporazuma.

Ker bo ukrajinska vojna kmalu vstopila v tretje leto, bo Zelenski v soboto svetovne voditelje na Münchenski varnostni konferenci zaprosil za nadaljnjo finančno podporo in pomoč pri oborožitvi Ukrajine. Zelenski je januarja prvi podoben dogovor sklenil z britanskim premierjem Rishijem Sunaku.

Rishi Sunak in Volodimir Zelenski
Rishi Sunak in Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje