Stoltenberg v Kijevu: Ukrajina je bližje Natu kot kdaj koli prej

Svet 28. Sep 202315:25 3 komentarji
Jens Stoltenberg in Volodimir Zelenski na julijskem zasedanju Nata v Vilni.
Jens Stoltenberg in Volodimir Zelenski na julijskem zasedanju Nata v Vilni. (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes nenapovedano obiskal Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Poudaril je, da Ukrajina še nikoli ni bila tako tesno povezana z zavezništvom, Zelenski pa je izjavil, da je članstvo Ukrajine v Natu sedaj le še vprašanje časa. Medtem pa Rusija povečuje izdatke za obrambo za skoraj 70 odstotkov.

“Ukrajina je zdaj bližje Natu kot kdaj koli prej,” je ocenil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in dodal, da ukrajinska vojska postopoma osvobaja svoja ozemlja izpod nadzora ruskih sil, ki se po njegovih besedah v Ukrajini borijo za imperialistične težnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volodimir Zelenski je medtem izjavil, da je vstop Ukrajine v Nato, za kar je država zaprosila septembra lani, sedaj le še vprašanje časa. “Delamo vse, da bi se v tem času približali zavezništvu,” je povedal in zvezo pozval za dobavo dodatnih sistemov zračne obrambe.

“Generalni sekretar se je strinjal, da si bo prizadeval pomagati in nas podpreti v tej zadevi ter mobilizirati države članice zavezništva. To zimo moramo prebroditi skupaj, da zaščitimo energetsko infrastrukturo in življenja ljudi,” je še dodal ukrajinski predsednik.

Rusija naj bi prihodnje leto povečala izdatke za obrambo za skoraj 70 odstotkov

Rusija naj bi prihodnje leto izdatke za obrambo povečala za skoraj 70 odstotkov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izhaja iz danes objavljenega dokumenta ruskega finančnega ministrstva. Povečanje izdatkov za obrambo je po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova nujno zaradi hibridne vojne, ki poteka proti Rusiji.

Obsežno povečanje izdatkov za obrambo, načrtovano za prihodnje leto, je “absolutno potrebno”, je dejal Peskov. “Očitno je, da je takšno povečanje absolutno potrebno, ker smo v stanju hibridne vojne in nadaljujemo s posebno vojaško operacijo,” je poudaril.

Od začetka konflikta lani je Rusija kljub vztrajno visoki inflaciji in šibkejšemu rublju povečala proizvodnjo orožja in v svoj vojaški stroj vlila ogromna sredstva. Poraba za obrambo pa naj bi se prihodnje leto na medletni ravni povečala za več kot 68 odstotkov na skoraj 10,8 milijarde rubljev (približno 105 milijard evrov), kar skupaj znaša približno 6 odstotkov BDP, poroča AFP. Izdatki za obrambo naj bi leta 2024 znašali približno trikrat več kot stroški za izobraževanje, varstvo okolja in zdravstvo skupaj.

ruska vojaška parada
PROFIMEDIA

“Fokus gospodarske politike se s protikrizne agende seli k spodbujanju nacionalnih razvojnih ciljev,” so v dokumentu zapisali na ministrstvu za finance. Kot so dodali, to vključuje “krepitev obrambnih zmogljivosti države” in “integracijo” štirih ukrajinskih regij, ki si jih je lani priključila Rusija – Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje.

Kot poroča AFP, so načrti za povečanje porabe za obrambo posledica opozoril ruske centralne banke, da se bo gospodarska rast v drugi polovici leta 2023 upočasnila, inflacija pa bo nad ciljem štirih odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje