Ursula von der Leyen: “Ukrajini bomo zagotavljali podporo, dokler bo treba”

Svet 15. Maj 202310:24 > 22:04
Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen
Federico Gambarini/REUTERS

Predsednica Evropske komisije von der Leyen upa, da bodo voditelji partnerskih držav v zvezi z rusko agresijo podprli dve glavni načeli. Prvo je zagotavljanje podpore Ukrajini, dokler bo treba. To pomeni stabilno finančno podporo tudi po letu 2023 in pospešitev vojaške podpore. Drugo načelo pa se glasi: Nič brez Ukrajine, kar pomeni zelo močno podporo mirovnemu načrtu ukrajinskega predsednika Zelenskega.

Načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega mora predstavljati podlago za rešitev konflikta v Ukrajini, sta pred več mednarodnimi srečanji poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Izpostavila sta še vlogo Kitajske pri reševanju tega konflikta.

Von der Leyen je pred vrhom Sveta Evrope, ki bo v prihodnjih dneh na Islandiji, vrhom skupine G7 v drugi polovici tedna na Japonskem in vrhom EU-Južna Koreja v začetku prihodnjega tedna v Seulu izrazila upanje, da bodo voditelji partnerskih držav v zvezi z rusko agresijo podprli dve glavni načeli.

Prvo je zagotavljanje podpore Ukrajini, dokler bo treba. To pomeni stabilno finančno podporo tudi po letu 2023 in pospešitev vojaške podpore, je dejala.

Drugo načelo pa se glasi: Nič brez Ukrajine, kar pomeni zelo močno podporo mirovnemu načrtu ukrajinskega predsednika Zelenskega. “Nikoli ne smemo pozabiti, da je Ukrajina država, ki je bila brutalno napadena. Zato mora določiti temeljne pogoje za pravičen mir,” je povedala predsednica komisije.

Zelenski je sicer po njenih besedah izrazil pripravljenost na razpravo o tem načrtu, vendar pa mora biti prav ta načrt podlaga za vsa prizadevanja za dosego miru.

Predsednik Evropskega sveta Michel je ob tem poudaril, da mora vsak verodostojen mirovni načrt temeljiti na načelih Ustanovne listine Združenih narodov. “Ukrajina mora odločiti, kdaj bo preučila možnost pogajanj,” je dejal.

Predsednika obeh institucij EU sta pri tem izpostavila pomembno vlogo Kitajske in njenega predsednika Ši Džinpinga, ki ima po mnenju von der Leyen velik vpliv na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Odnos Pekinga do ruske agresije je pomemben tudi za siceršnje odnose med EU in Kitajsko, ki bi jih lahko ogrozile sankcije EU proti kitajskim podjetjem, ki poslujejo z Rusijo. Predsednica komisije je glede tega poudarila zgolj, da pogovori med državami članicami o predlogu novega svežnja sankcij še potekajo.

Zelenskemu v Londonu obljubljajo rakete in brezpilotne letalnike

Predsednik Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah skušal zagotoviti novo vojaško podporo Ukrajini. Na današnjem kratkem obisku pri premierju Rishiju Sunaku v Veliki Britaniji je tako dobil zagotovilo, da bodo iz Londona v Kijev poslali več sto raket za zračno obrambo in brezpilotnih letalnikov z daljšim dosegom.

Volodimir Zelenski v Londonu
Carl Court/Pool via REUTERS

Zelenski je potrdil, da sta se s Sunakom na srečanju pogovarjala tudi o dobavi zahodnih lovskih letal, ki si jih v Kijevu želijo že nekaj mesecev. Zatem je dejal, da je zelo pozitiven glede oblikovanja “koalicije reaktivcev” in da bo odločitev sprejeta v najkrajšem možnem času. “Slišali boste nekaj po mojem mnenju zelo pomembnih odločitev,” je dejal, a dodal, da bo do takrat potrebno še malo dela.

Sunak je še poudaril, da zagotovitev vojaških letal “ni enostavna stvar”, vendar je dejal, da je Združeno kraljestvo zavezano usposabljanju ukrajinskih pilotov za uporabo letal, ki ustrezajo nacionalnim standardom. “To je ključni trenutek v ukrajinskem uporu proti strašni agresivni vojni, ki je niso izbrali ali sprožili,” je dodal. Sunakov tiskovni predstavnik je po pogovorih sporočil, da Velika Britanija ne namerava poslati bojnih letal v Ukrajino. “Ukrajinci so se odločili, da bodo svoje pilote usposabljali na letalih F-16, in kot veste, jih kraljeve letalske sile ne uporabljajo,” je dejal.

Na napoved dobave orožja Ukrajini so se danes v Moskvi odzvali z besedami, da bo to povzročilo le “nadaljnje uničenje”. “Velika Britanija se želi postaviti na čelo držav, ki še naprej dobavljajo orožje Ukrajini,” je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da bo to le vodilo v nadaljevanje spopadov.

Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah skušal zagotoviti novo vojaško podporo Ukrajini. V okviru svoje turneje po Evropi je ukrajinski predsednik poleg današnjega obiska v Veliki Britaniji v zadnjih dneh obiskal še Francijo, Italijo, Vatikan in Nemčijo.

Ukrajinski predsednik si je za dobavo vojaških letal prizadeval tudi v Berlinu in Parizu, kjer pa so bili v izjavah previdni.

Macron: Francija odprla vrata usposabljanju ukrajinskih vojaških pilotov

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dan po obisku Zelenskega v Parizu dejal, da je Francija “odprla vrata” za usposabljanje ukrajinskih vojaških pilotov. Ob tem je zavrnil možnost pošiljanja vojaških letal v Ukrajino in pojasnil, da se usposabljanje lahko začne zdaj. Podrobnosti ni navedel.

“Odločili smo se dobaviti več streliva,” je nadaljeval francoski predsednik in napovedal, da bo Francija pomagala tudi pri usposabljanju enot, ki bodo vodile ukrajinsko spomladansko protiofenzivo ter pri “popravilu vozil in topov”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emmanuel Macron Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

“Francija ima še vedno enako stališče: pomagati Ukrajini, da se upre. Zdaj je veliko na kocki, saj bo uspeh te protiofenzive odločilen za sposobnost vzpostavitve trajnega miru,” je še dejal Macron.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.