Zelenski v Rimu dobil polno podporo italijanskega političnega vrha

Svet 13. Maj 202311:38 > 16:22 2 komentarja
Zelenski v Rimu
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dopoldne začel državniški obisk v Italiji. Italijanski politični vrh mu je zagotovil polno vojaško in finančno podporo v vojni z Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ob obisku v Rimu dobil zagotovila italijanskega političnega vrha o polni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je Ukrajini obljubil nadaljnjo vojaško, finančno in drugo pomoč, premierka Giorgia Meloni pa vojaško podporo do pravičnega miru.

Zelenski v Rimu
PROFIMEDIA
Zelenski v Rimu
PROFIMEDIA

Zelenskega naj bi v Vatikanu naj sprejel tudi papež Frančišek, drevi pa ima predviden še intervju za italijansko radiotelevizijo Rai.

Na rimskem vojaškem letališču Ciampino ga je po poročanju medijev pričakal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

V italijanski prestolnici ob obisku ukrajinskega predsednika veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Med njimi sta prepoved letenja nad mestom in prepoved preletov dronov.

Za varnost v Rimu danes skrbi dodatnih tisoč policistov, policijski helikopterji pa bodo izvajali nadzor iz zraka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ukrajinski predsednik v prvem letu po začetku ruske agresije ni potoval v tujino, v zadnjem času pa je obiskal več evropskih držav, bil je tudi v ZDA. V nedeljo naj bi Zelenski v nemškem Aachnu prejel nagrado Karla Velikega.

Italijanska policija
PROFIMEDIA

Nemčija z novim svežnjem vojaške pomoči

Nemčija pripravlja nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov, ki naj bi bil največji od začetka ruske invazije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu pozval k hitri dobavi orožja Ukrajini.

“Vsi upamo na hiter konec te strašne vojne Rusije proti ukrajinskemu ljudstvu, vendar tega žal ni na vidiku,” je ob napovedi nove pošiljke orožja za Ukrajino dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius. “Zato bo Nemčija nudila vso pomoč, ki jo lahko, in sicer dokler bo potrebno,” je dodal.

Med drugim naj bi zagotovili še 20 pehotnih bojnih vozil marder, 30 tankov leopard-1, štiri sisteme zračne obrambe iris-T-SLM in nadzorna brezpilotna letala, je sporočilo ministrstvo.

Po poročanju nemške politične revije Spiegel gre za največji nemški paket vojaške pomoči Ukrajini od začetka vojne.

Potezo Nemčije je pozdravil visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, obenem pa danes pozval članice unije, naj Ukrajini zagotovijo orožje dolgega dosega za odgovor na ruske napade ter pospešijo splošno dobavo orožja.

“Pohiteti moramo. Dokler Rusija nadaljuje z napadi, se mora Ukrajina braniti. To je zahteva, ki jo je minister Kuleba danes predstavil ministrom,” je po srečanju sporočil Borrell. Dodal je, da po besedah Kulebe zgolj na območju Bahmuta, kjer potekajo intenzivni spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami, Ukrajina potrebuje okoli tisoč topniških izstrelkov dnevno.

Ministri držav članic, so se po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva na današnje srečanju strinjali, da je za trajen in pravičen mir v Ukrajini nujno sodelovanje celotne mednarodne skupnosti, pri iskanju rešitev pa mora biti jasno, kdo je agresor in kdo žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje