Madžarska vlada podaljšala omejitve cen živil in goriva

Gospodarstvo 16. Jun 202215:14 > 15:16 2 komentarja
Madžarska: parlamentarne volitve
Profimedia

Madžarska vlada Viktorja Orbána je podaljšala omejitve najvišjih cen goriva in nekaterih osnovnih živil. Regulirane cene bodo v veljavi najmanj do oktobra oziroma do konca leta.

Madžarska vlada je podaljšala omejitev cen nekaterih osnovnih živil in goriva do 1. oktobra, medtem pa bosta omejitev obrestnih mer in moratorij na odplačila posojil veljala do konca leta, navaja tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na navedbe premierja Viktorja Orbána na Facebooku. Podrobnosti madžarski premier ni predstavil, zato se pričakuje, da bodo v prihodnje v veljavi iste omejitve najvišjih cen kot doslej.

Orbánova vlada je ceno litra goriva omejila na 480 forintov (1,21 evra). Subvencionirana cena sicer velja le za vozila z madžarsko registrsko tablico. Najvišja cena je prav tako določena za šest osnovnih živil: sladkor, pšenično moko, sončnično olje, svinjino, piščančje meso in mleko. Po besedah madžarskega premierja so ukrepi znižali skupno inflacijo za pet do šest odstotnih točk, piše Reuters.

Inflacija v (Vzhodni) Evropi narašča od začetka ruske invazije na Ukrajino, s katero si Madžarska deli mejo. Okrepila je že tako velike pritiske na cene po pandemiji covida-19.

Madžarski premier Orbán, ki – predvsem v luči sankcij Zahoda zoper Rusijo – že tedne vztraja, da madžarska gospodinjstva ne smejo plačevati cen vojne, želi z omejitvami, ki so bile sicer uvedene med epidemijo in pred začetkom ruske invazije, zaščititi madžarsko prebivalstvo. Ne glede na to Madžari občutijo višje cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje