McDonald’s zapira poslovalnice v Bosni in Hercegovini

Gospodarstvo 30. Dec 202215:57 0 komentarjev
McDonalds
PROFIMEDIA

McDonald's zapira poslovalnice v Bosni in Hercegovini. Ta veriga hitre prehrane je imela v BiH že v preteklosti težavno poslovanje, zdaj pa naj bi v tej državi izgubila dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

Svetovno znana veriga hitre prehrane McDonald’s zapira svoje poslovalnice v Bosni in Hercegovini (BiH). Po neuradnih informacijah naj bi izgubila dovoljenje za opravljanje dejavnosti v tej državi, poroča N1 Sarajevo.

Kot kaže, so poslovalnice v Mostarju danes še odprte. Že pred tem je bilo sicer napovedano, da bodo poslovalnice v Sarajevu zaprli zaradi neplačanih najemnin.

McDonald’s je prvo poslovalnico v BiH odprl leta 2011 v Sarajevu, leto kasneje pa v Mostarju. A razvoj ameriške znamke v tej državi ni potekal gladko. Skupno je McDonald’s v BiH odprl pet restavracij: tri v Sarajevu in dve v Mostarju. Dve izmed petih restavracij strežeta hrano tudi gostom v avtomobilu po tako imenovanem sistemu drive-in. Zadnjo poslovalnico so odprli oktobra 2020.

Napovedano je bilo še odprtje restavracije v Banjaluki, a naj bi po poročanju medijev načrte preložili zaradi pandemije covida. Kot ena izmed lokacij za morebitno novo poslovalnico se je omenjal tudi Bihać.

Za primerjavo: v Srbiji ima McDonald’s skupno 32 poslovalnic, večina (22) jih je v Beogradu. V zadnjih dveh mesecih so odprli še dve restavraciji, obe v srbskem glavnem mestu. V Sloveniji ima McDonald’s 24 poslovalnic. Prvo so odprli leta 1993 na Čopovi ulici v Ljubljani. Nedavno pa so v nekdanjih prostorih restavracije Soba 102 odprli še deveto poslovalnico v Ljubljani.

McDonalds
PROFIMEDIA

Močna konkurenca jedi z žara

Poslovanje verige McDonald’s v Bosni in Hercegovini ni potekalo brez težav: poslovalnici v Banjaluki in Tuzli so že pred časom zaprli. Analitiki so pojasnjevali, da je McDonald’s predrag za razmere v BiH, konkurenco pa mu predstavljajo tudi domače jedi, kot so ražnjiči in specialitete z žara, ki imajo v državi močno tradicijo.

Po upadu poslovanja zaradi epidemije covida je podjetje GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo, ki je v BiH nosilec franšize McDonald’s, doseglo dobre poslovne rezultate. Poslovni prihodki so se povečali za 17,75 milijona KM (okoli devet milijonov evrov), potem ko so predlani znašali 11,53 milijona KM (okoli 5,8 milijona evrov), dobiček pa se je po 778 tisoč KM (okoli 397 tisoč evrov), realiziranih v letu 2020, povečal na 2,32 milijona KM (1,1 milijona evra). Število zaposlenih je bilo konec lanskega leta 152, kar je 10 manj zaposlenih kot v letu 2020.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!