Mednarodna skupnost ostro nad Republiko srbsko zaradi rušenja pravnega reda BiH

Svet 11. Feb 202217:05 0 komentarjev
Poljski zunanji minister in predsedujoči Ovse Zbigniew Rau
(Poljski zunanji minister in predsedujoči Ovse Zbigniew Rau). PROFIMEDIA

Potem ko je parlament Republike srbske včeraj sprejel več spornih odločitev, ki pod vprašaj postavljajo ustavnopravni red v Bosni in Hercegovini (BiH), se je zvrstilo nekaj ostrih kritik in opozoril s strani mednarodne skupnosti, med drugim tudi z vrha Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Predsedujoči organizaciji Ovse in poljski zunanji minister Zbigniew Rau ter generalna sekretarka Ovseja Helga Schmid sta danes podala skupno izjavo, v kateri sta obsodila odločitve narodne skupščine Republike srbske in opozorila na spoštovanje pravnega reda.

“Enostranski izstop iz državnih institucij je v nasprotju z ustavo BiH ter ogroža splošno varnost in stabilnost države. Visoki sodni in tožilski svet BiH je temeljna varovalka pri zagotavljanju pravnega reda. Vzpostavitev vzporedne strukture na ravni entitet bi ogrozila dosedanje dosežke pri reformi pravnega reda v državi in nadaljnji napredek na tem področju,” piše v izjavi, objavljeni na spletni strani Ovseja.

Parlament Republike srbske je namreč v četrtek sprejel zakon o ustanovitvi visokega sodnega in tožilskega sveta (VSTV) Republike srbske. Namen tega je ločiti pravosodne organe Republike srbske od ustreznih institucij BiH.

Ostra kritika zaradi tega je že prišla tudi z veleposlaništva ZDA v Sarajevu, kjer so ocenili, da se “s tem odpira prostor za kriminal in razcvet korupcije”.

EPP pod vprašaj postavila prihodnost BiH v EU

Kritike je bilo moč zaznati tudi s strani politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki je v četrtek v izjavi pozvala vse vpletene, naj bodo pripravljeni storiti vse za dosego trajnega kompromisa, saj bo “v nasprotnem primeru BiH sama spodkopala lastna prizadevanja za prihodnost v EU”.

Potezo parlamenta Republike srbske je obsodil tudi Bruselj. Govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je dejal, da “predstavlja nesprejemljivo kršitev ustavnega in pravnega reda BiH ter daytonskega sporazuma”. “EU je pripravljena uporabiti vse razpoložljive instrumente, da bi BiH pomagala prebroditi to krizo,” je še zatrdil Stano in dodal, da bodo pogovori na temo zaostrovanja politične krize v BiH potekali tudi na naslednjem sestanku Sveta za zunanje zadeve EU.

Milorad Dodik
PROFIMEDIA

O postopkih v parlamentu Republike srbske so poleg tega razpravljali v okviru usmerjevalnega odbora sveta za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem med drugim sodelujejo predstavniki nekaterih najvplivnejših držav Zahoda, EU in Organizacije za islamsko sodelovanje, ki jo predstavlja Turčija.

Z izjemo Rusije, ki je prav tako članica usmerjevalnega odbora, so članice v glavnem izrazile stališče, da je sprejetje zakona o VSTV Republike srbske neustavno in nezdružljivo s procesom evropske integracije BiH, ter pozvale oblasti v Banjaluki k zaustavitvi postopkov.

“Visoki predstavnik in usmerjevalni odbor PIC ne bosta dopustila, da kdorkoli ogroža daytonski sporazum,” je zapisano v izjavi PIC, ki poudarja tudi, da bo svet v koordinaciji z uradom visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH pod vodstvom Christiana Schmidta v skladu s pooblastili sprejel vse potrebne ukrepe, da zagotovi spoštovanje daytonskega sporazuma.

Na kritike se je medtem že odzval voditelj bosanskih Srbov in srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik. Dejal je, da “je to čista propaganda, ker vedo, da je delovanje narodne skupščine Republike srbske v skladu z ustavo BiH in daytonskim sporazumom, in s tem imajo težave”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!