Meloni: Začasen nadzor na meji s Slovenijo nujen zaradi razmer v svetu

Svet 19. Okt 202311:58 2 komentarja
Giorgia Meloni
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska premierka Giorgia Meloni je odločitev o začasni uvedbi nadzora na meji s Slovenijo v sredo opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu, od Bližnjega vzhoda do migrantske krize. Italijansko politiko skrbi zlasti možnost terorističnih napadov, na katere sicer za zdaj po zagotovilih zunanjega ministra Antonia Tajanija nič ne kaže.

“Začasna ukinitev veljavnosti schengenske pogodbe o prostem gibanju v Evropi je postala nujna zaradi vse slabših razmer na Bližnjem vzhodu, okrepitve migrantskih tokov po balkanski poti in zlasti zaradi vprašanj nacionalne varnosti,” je v sredo na družbenih omrežjih zapisala italijanska premierka Giorgia Meloni. “Za to prevzemam polno odgovornost,” je dodala.

O vzpostavitvi nadzora so se tudi že pogovarjali s slovenskimi kolegi, s katerimi naj bi še naprej sodelovali pri obvladovanju nezakonitih migracij, je še dodala. Na meji med Slovenijo in Italijo sicer prav zaradi nezakonitih prehodov že nekaj časa delujejo mešane slovensko-italijanske policijske patrulje. V luči dodatne zaostritve razmer pa se je sedaj Italija odločila s soboto na meji ponovno uvesti nadzor.

O tem je v torek zvečer notranjega ministra Boštjana Poklukarja obvestil njegov italijanski kolega Matteo Piantedosi, ki je zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu kot bistvo tega začasnega ukrepa navedel preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala. Kot je danes dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani, so se za nadzor na meji s Slovenijo odločili, da v državo ne bi mogli vstopiti morebitni teroristi, ki bi prispeli po balkanski poti.

Za zdaj sicer po njegovih besedah ni znakov, da bi se pripravljal kakšen napad, a kot je poudaril, je treba delovati preventivno, da bi zaščitili mesta in prizorišča, zlasti tista, ki jih obiskujejo državljani judovske vere. Tudi on je sicer v pogovoru za televizijo Canale 5 dejal, da gre za časovno omejen ukrep. Na skrb vzbujajoče razmere tako na Bližnje vzhodu kot v Evropi, kjer sta se nedavno v Franciji in Belgiji zgodila teroristična napada, je v odzivu na uvedbo nadzora v sredo v Milanu spomnil tudi namestnik premierke in minister za promet Matteo Salvini. Kot je dejal, je eden od napadalcev pred leti v Evropo prispel s čolnom na Lampeduso, zaradi česar da “se je treba vrniti k zaščiti italijanskih meja, od severa do juga, na morju in na kopnem”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje