Milanović nasprotuje urjenju ukrajinskih vojakov na Hrvaškem

Svet 18. Okt 202217:102 komentarja
Zoran Milanović
Foto: Zoran Milanović (Žiga Živulović jr./BOBO)

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes v izjavi za hrvaške medije v Zagrebu med drugim dejal, da nasprotuje ideji urjenja ukrajinskih vojakov na Hrvaškem. Vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov so skupaj z dodatno finančno pomočjo Ukrajini v ponedeljek na rednem zasedanju potrdili zunanji ministri EU.

“Ne podpiram te ideje, ker ne podpiram vpletanja Hrvaške v to vojno bolj, kot bi bilo treba. Smo korektni, smo enotni in to je vse. Ne gremo dlje od tega. Kot vrhovni poveljnik tega ne bom odobril. Za predlog še nisem slišal, a vnaprej povem, da mi ni všeč,” je dejal Zoran Milanović.

Dodal je, da kot predsednik na morebitno finančno podporo misiji nima vpliva, saj so to sredstva, ki jih določa vlada, poroča hrvaški portal N1.

“To podpiram le, če bomo dobili nadomestna sredstva. Hrvaška obramba je na prvem mestu, potem dolgo nič, nato Nato in potem vse ostalo,” je po navedbah hrvaških medijev še dejal Milanović.

Dodal je, da na usposabljanja na Hrvaško ves čas prihajajo tuji pripravniki, vendar je “o neposrednem usposabljanju sil za vojno v tretji državi treba dobro razmisliti”. Ob tem je sicer pohvalil hrabrost ukrajinske vojske, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zunanji ministri članic EU so v ponedeljek na zasedanju v Luksemburgu potrdili vzpostavitev misije urjenja EUMAM Ukrajina, v kateri naj bi sodelovalo približno 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov.

Namen misije, ki bo sprva trajala dve leti, je okrepiti zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, da se bodo lahko še naprej učinkovito branile pred rusko agresijo, so ob tem sporočili s Sveta EU. Pri izvajanju misije bo verjetno sodelovala tudi Slovenija, medtem ko je urjenje ukrajinskih vojakov na svojem ozemlju že ob glasovanju zavrnila Madžarska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar