Milanović odlikoval obtoženca za vojne zločine

Svet 21. Jul 202211:23 0 komentarjev
andrej plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v Zagrebu v sredo podelil odlikovanja več veteranom vojne na Hrvaškem in izročil častne čine sedmim nekdanjim pripadnikom vojske. Med odlikovanimi je tudi generalmajor in obtoženec za vojne zločine v Bosni in Hercegovini Đuro Matuzović, kar je naletelo na kritike in sprožilo nov spor z obrambnim ministrom.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dodelil častne čine brigadnega generala sedmim upokojenim častnikom hrvaške vojske ter odlikoval 22 hrvaških veteranov in eno enoto hrvaških oboroženih sil. “Nisem mogel več čakati in sem se odločil, kakor bom počel tudi v prihodnje, da kot vrhovni poveljnik opravim to svojo dolžnost (…) Gre za častni dolg in priznanja za ljudi, ki so predvsem med vojno in pred vojno opravili pomembno delo za to državo, za našo Hrvaško,” je sporočil Milanović.

Za posebne zasluge v domovinski vojni je častni čin brigadnega generala od predsednika prejel tudi Đuro Matuzović. V Centru za soočanje s preteklostjo Documenta so takoj po slovesnosti obsodili Milanovićevo odločitev, da odlikuje Matuzovića, ki mu trenutno v BiH sodijo za vojne zločine.

“Predsednik Hrvaške z odločitvijo, da dodeli častni čin, omalovažuje delo pravosodja sosednje države in vznemirja preživele žrtve kršitev mednarodnega humanitarnega prava,” so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so, da je tožilstvo Bosne in Hercegovine 30. decembra 2016 vložilo obtožnico proti Matuzoviću in osmim drugim pripadnikom hrvaške vojske, ker naj bi med aprilom 1992 in julijem 1993 na območju občine Orašje na severovzhodu BiH zagrešili vojne zločine proti večjemu številu žrtev srbske narodnosti.

Obtožnica jih bremeni zločinov proti človečnosti, natančneje sodelovanja pri pregonu prebivalstva srbske narodnosti, ki so ga motivirali nacionalni, etnični, kulturni in verski razlogi. “Sojenje pred sodiščem BiH se je začelo v avgustu 2017. Do zadnje obravnave pred pandemijo covida-19, ki je potekala februarja 2020, je pričalo več kot sto prič,” so poudarili pri Documenti in dodali, da se je sojenje po daljšem premoru zaradi pandemije covida-19 in menjav članov sodniškega sveta nadaljevalo februarja letos, še ena obravnava pa je bila prav to sredo.

Sredino odlikovanje je izzvalo tudi nov spor med Milanovićem in obrambnim ministrom Mariem Banožićem. Banožić je v izjavi za medije poudaril, da se častne čine lahko dodeli na podlagi osebnih zaslug in na predlog obrambnega ministra, zato bi se Milanović pred njihovo dodelitvijo moral posvetovati z ministrstvom za obrambo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!