Množica jeznih Špancev premierja Sancheza oklicala za “izdajalca domovine”

Svet 18. Nov 202318:40 1 komentar
Madrid, Španija
Shod nasprotnikov amnestije za katalonske separatiste v Madridu (Foto: Susana Vera/REUTERS)

Potem ko je že prejšnjo nedeljo več sto tisoč ljudi protestiralo proti španskemu premierju Pedru Sanchezu in amnestiji za katalonske separatiste, je danes v španski prestolnici potekal še en množični shod.

V španski prestolnici Madrid se je zbralo krepko več kot sto tisoč ljudi, ki so nasprotovali načrtovani amnestiji za katalonske separatiste. To je v zameno za podporo dveh katalonskih separatističnih strank obljubil socialistični premier Pedro Sanchez, ki je v četrtek prejel še en mandat na čelu španske vlade.

Protestni shod je sklicalo več deset civilnodružbenih združenj. Po njihovih navedbah se je zbralo milijon ljudi, medtem ko so predstavniki občinskih oblasti našteli 170.000 udeležencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na transparentih je pisalo “Sancheza v zapor” in “Sanchez izdajalec domovine”. Shod je potekal pod geslom “Ne v mojem imenu: niti amnestija niti samoodločba. Za svobodo, enotnost in enakost”.

K udeležbi na protestu sta pozvala tudi vodja največje opozicijske stranke PP Alberto Nunez Feijoo in predsednik desničarske populistične stranke Vox Santiago Abascal.

Madrid
Shod nasprotnikov amnestije za katalonske separatiste v Madridu (Foto: Susana Vera/REUTERS)

Ljudska stranka (PP) je na volitvah 23. julija sicer prejela največ glasov, a ni zbrala parlamentarne večine. Feijoo je ob robu današnjega shoda povedal, da je Sanchez prevaral volivce, saj je pred volitvami izključeval možnost amnestije.

Sanchez je dogovore, ki so mu omogočili oblikovanje vladne koalicije, sklenil z levim zavezništvom Sumar, baskovsko stranko PNV, Katalonsko republikansko levico (ERC), stranko Skupaj za Katalonijo (Junts) ter nekaterimi drugimi regionalnimi strankami. V zameno za njihovo podporo je pristal na amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov, zlasti zaradi vpletenosti v poskus odcepitve Katalonije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje