“Mojstru političnega preživetja” Sanchezu potrdili še en mandat na čelu vlade

Svet 16. Nov 202313:59 0 komentarjev
Pedro Sanchez
Foto: REUTERS/Susana Vera

Pedro Sanchez je danes dobil podporo parlamenta v Madridu za še en mandat na čelu španske vlade. Zanj je glasovalo 179 poslancev, 171 jih je bilo proti. Nad njegovo izvolitvijo visi senca razdeljenosti države zaradi dogovora o amnestiji preganjanih katalonskih separatistov, ki je politiku iz vrst socialistov omogočil vnovično vodenje vlade.

Španija je novega premierja dobila po julijskih volitvah, ki niso dale jasnega zmagovalca. Največ glasov je sicer prejela konservativna Ljudska stranka (PP), a ne dovolj za oblikovanje vlade. Vodilni kandidat stranke Alberto Nunez Feijoo tako v parlamentu ni dobil zadostne podpore za premierski položaj.

Socialisti Pedra Sancheza (PSOE) so dosegli drugi najboljši izid, da bi si zagotovili večino, pa so sklenili dogovore z levim zavezništvom Sumar, baskovsko stranko PNV, Katalonsko republikansko levico (ERC), stranko Skupaj za Katalonijo (Junts) ter nekaterimi drugimi regionalnimi strankami.

Ključna je bila podpora stranke Junts, ki pa je v zameno zahtevala amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov, zlasti zaradi vpletenosti v poskus odcepitve Katalonije. Sanchez je na to pristal in si s tem nakopal kritike ter jezo velikega dela španske javnosti. V zadnjih tednih so v mestih po državi potekali množični protesti.

Predstavniki PP so Sanchezu med drugim očitali, da je prodal Španijo, da bi ostal na oblasti, kupoval glasove v parlamentu z zagotavljanjem nekaznovanosti in popustil izsiljevanju separatistov.

Sanchez je v sredo v razpravi pred glasovanjem poudaril nujnost dialoga s katalonskimi separatisti in odpuščanja, da bi zacelili rane po neuspelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017. Predlog zakona o amnestiji, ki naj bi zajel več sto ljudi, je bil že v ponedeljek vložen v parlament.

Šarm političnega hazarderja

“Naučil sem se, da moram vztrajati, dokler sodnik zadnjič ne zapiska,” je nekdanji košarkar zapisal v svoji avtobiografiji Priročnik upora iz leta 2019.

51-letnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že veljal za politično mrtvega, potem ko je njegova stranka na majskih lokalnih in regionalnih volitvah doživela polom, po julijskih parlamentarnih volitvah pa je storil vse, da bi se obdržal na premierskem stolčku, ki ga zaseda od leta 2018.

Sanchez, znan tudi pod vzdevkom Lepotec (EL Guapo) zaradi svojega videza, je v preteklosti že večkrat veljal za odpisanega, a se je vedno znova vrnil na politični parket.

Politologinja z madridske univerze Complutense Paloma Roman je po poročanju AFP ocenila, da ima Sanchez politični talent in da se mu je hazardiranje izplačalo, a opozorila, da bo njegov novi mandat na čelu vlade zelo zapleten, saj bo moral vladati s številnimi strankami.

Pedro Sánchez
Španski premier Pedro Sánchez (Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS)

Rodil se je leta 1972 v premožni družini v Madridu. Študiral je ekonomijo in poslovne vede, že med študijem pa se je pridružil socialistični delavski stranki (PSOE). Leta 1998 se je še pred začetkom kariere v lokalni in nacionalni politiki zaposlil v Bruslju, po letu 2003 pa se je začel vzpenjati po španski politični lestvici. Vodenje najstarejše španske politične stranke je Sanchez prevzel leta 2014, ko je bil še dokaj neznan poslanec.

V letih 2015 in 2016 so socialisti pod njegovim vodstvom beležili najslabše rezultate. Na volitvah leta 2015 so pristali za Ljudsko stranko, leto kasneje pa so zdrsnili še nižje in zabeležili svoj najslabši rezultat po ponovni vzpostavitvi demokracije leta 1977. Sanchez se je moral posloviti s čela stranke, ki ga je imela za odgovornega na neuspeh.

Toda po le nekaj mesecih se je vrnil in znova osvojil položaj vodje stranke, leta 2018 pa je postal premier s pomočjo drznega manevra – nezaupnice tedanjemu premierju Marianu Rajoyu, ki je bila prva uspešno izglasovana nezaupnica v Španiji po letu 1980.

Tudi sicer so Sanchezovo politično kariero zaznamovale dramatične, nenadne in odmevne poteze. Med njimi v zadnjem času izstopa napoved predčasnih volitev julija letos, kar je oznanil le nekaj ur po tistem, ko so socialisti utrpeli hud poraz na regionalnih in lokalnih volitvah 28. maja.

“Sancheza ni lahko opredeliti. Njegova osnovna značilnost je sposobnost prilagajanja okoliščinam v vsaki situaciji,” je za bruseljski spletni bilten Politico dejal pisatelj in politični komentator Ruben Amon. V osnovi je sicer še vedno socialist – v prejšnjem mandatu je njegova koalicija uvedla progresivne ukrepe na področju dela in dostopa do stanovanj, dvig minimalne plače in pomoč za družine z nizkimi dohodki.

Čeprav je Sanchez na domačem političnem parketu deležen številnih kritik, pa tudi njegovi kritiki priznavajo, da je na mednarodnem prizorišču veliko bolj vpliven in samozavesten kot večina njegovih predhodnikov. Je tudi prvi španski premier, ki dobro obvlada angleščino. V tej luči so ga nekateri mediji spomladi omenjali tudi kot kandidata za visoke položaje v EU ali zvezi Nato, če bi mu na volitvah spodletelo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!