Močne nevihte v Dalmaciji: nalivi povzročili hudourniške poplave, padala toča

Svet 03. Jun 202416:32 0 komentarjev
Deževje v Dalmaciji
Foto: Dalmacija Danas/YOUTUBE/zajem zaslona

Dalmacijo so zajele močnejše nevihte. Ponekod je padala toča, iz nekaterih krajev, med drugim iz Vodic, pa poročajo o obilnem deževju.

Dele Dalmacije so zajele močne nevihte z nalivi. Okoli 12. ure se nad območjem, ki se razteza od Šolte do Kaštela in Dalmatinske zagore, poroča Dalmacija Danas.

Iz srednje Dalmacije z otoka Čiovo poročajo o toči.

Iz severne Dalmacije pa o obilnih padavinah. V Vodicah je v pol ure padlo 25 litrov na kvadratni meter, kar je povzročilo hudourniške poplave. V enem od podvozov je obstal tovornjak, še poroča portal.

Zaradi napovedanih močnih nalivov je večina Hrvaške obarvano rumeno, za območje Osijeka pa velja oranžno opozorilo.

“Možna so neurja s točo in prehodno močnejšimi vetrovi. Bodite pripravljeni na hude nevihte, ki lahko povzročijo veliko škodo, in se zaščitite pred strelo. Možna je materialna škoda in škoda na drevesih. Možne so lokalne hudourniške poplave, nevihtni sunki vetra in toča. Možne so motnje dejavnosti na prostem in prometa,” opozarja hrvaški hidrometeorološki zavod.

Meteorologinja N1 Zagreb Tea Blažević napoveduje, da se bodo padavine proti večeru postopno umirile in ponehale. A tudi v torek ne bo povsem “mirno”, saj lokalno lahko nastanejo plohe in nevihte, predvsem v notranjosti države in na severnem Jadranu. Sreda bo bolj sončna, ploh in neviht bo manj.

Tudi v Sloveniji so možne hudourniške poplave. Katera območja bodo najbolj na udaru?


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!