“Moramo najti način, da Rusiji preprečimo zmago v vojni”

Svet 08. Maj 202409:07 8 komentarjev
Klaus Iohannis in Joe Biden
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden in romunski predsednik Klaus Iohannis sta v Washingtonu potrdila podporo Ukrajini.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši sprejel romunskega kolega Klausa Iohannisa, s katerim sta ponovno izrazila trdno podporo obeh držav Ukrajini, je sporočila Bela hiša.

Sicer pa sta se na srečanju spomnila pridružitve Romuniji zvezi Nato pred dvema desetletjema. “Spominjala sva se, kako sem se še kot senator pred leti odločno boril za sprejem Romunije v zvezo Nato in Romunija je presegla vsa pričakovanja,” se je uvodoma novinarjem pošalil 81-letni Biden, ki se med kandidaturo za drugim mandat sooča s kritiko glede svoje starosti.

Biden se je Romunu zahvalil za namestitev ameriških vojakov in zavezo varnosti vzhodnega krila Nata in pozdravil romunske investicije v obrambo, ki redno presegajo dva odstotka letnega BDP države, je po srečanju sporočila Bela hiša.

Dejal je, da je v Romuniji okrog 1.800 ameriških vojakov. Iohannisu pa se je posebej zahvalil, da je Romunija sprejela 8.000 ukrajinskih beguncev. “Moramo najti način, da Rusiji preprečimo zmago v vojni proti Ukrajini, in pri tem moramo ostati enotni in sodelovati,” je dejal Iohannis, ki bo delovni obisk Washingtona sklenil v četrtek z obiskom kongresa.

Iohannis, ki je marca napovedal, da se poteguje za položaj generalnega sekretarja zveze Nato, je še dejal, da so se v zadnjih 20 letih okrepili tudi dvostranski odnosi med Romunijo in ZDA. Bidna je spomnil, da lahko več naredijo na področju ukinitve vizumov za obiske romunskih državljanov v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje