Morda imate doma pravo zakladnico: lego kocke so lahko vredne celo premoženje

Navdih 19. Feb 202412:49 0 komentarjev
lego figurice
Foto: PROFIMEDIA

Ali kdaj pomislite, kaj vse hranite v starih škatlah ali predalih? Morda ste pozabili na "zaklade", ki tam ležijo že leta. Povsem mogoče je, da so vaše zbirke kart pokemon, lego kock ali ur Casio vredne pravo bogastvo.

Če spadate v generacijo Z, imate morda v hiši pravo zakladnico stvari, pa se tega sploh ne zavedate. Če ste lastnik kart pokemon, imate lego kocke starejšega datuma, določen model ure Casio ali recimo polaroidni fotoaparat, lahko z njimi dobro zaslužite.

Na podlagi informacij s spletne strani Barnebys so znova zelo priljubljeni predmeti v lasti posameznikov, rojenih med letoma 1990 in 2000. Od leta 2019 do danes se je število mlajših dražiteljev povečalo za neverjetnih 200 odstotkov. Gre predvsem za pripadnike generacije Z, ki se zanimajo za ponovni nakup predmetov iz svojega otroštva. Dražitelji izražajo željo po vračanju v preteklost in obujanju spominov z nakupom predmetov, ki so jih nekoč že imeli, pisanje britanskega The Suna povzema hrvaški N1.

Karte pokemon

Karte pokemon so bile v devetdesetih letih prava senzacija, nekateri pa so pozabili, kako dragocene so lahko določene edicije. Karte so namreč eden najbolj iskanih predmetov. Verjeli ali ne, nekatere karte so lahko vredne tudi več deset tisoč evrov. Lani je youtuber Logan Paul odštel neverjetnih 4,8 milijona evrov za Pikachu Illustrator, ki velja za najdražjo karto pokemon doslej.

Eden ključnih razlogov, ki so prispevali k naraščajoči vrednosti teh kart, so redke in omejene izdaje. Nekatere karte so bile izdane v omejenem številu ali le v določenih regijah, kar povečuje njihovo redkost in s tem tudi vrednost.

Če želite ugotoviti, ali imate doma karto, vredno več tisoč evrov, morate preveriti njeno redkost in ohranjenost na specializiranih spletnih mestih za zbiratelje ter se posvetovati s strokovnjaki. Ker obstaja 3,4 milijarde kart pokemon, je to lahko zahtevna naloga. A prva izdaja holografske karte charizard, če je dobro ohranjena in prejme visoko oceno, lahko doseže ceno v desetih ali celo sto tisoč evrih. Če pa je v nekoliko slabšem stanju, se njena vrednost giblje med 50 in 500 evri.

Morda je to najbolje za tiste, ki so lastniki nedotaknjenih vrečk pokemon iz 90. let, saj so zbiratelji pripravljeni plačati veliko denarja za takšne vrečke, čeprav nimajo natančne predstave o vsebini. Ti zbiratelji očitno uporabljajo posebno utežno metodo, verjetno za merjenje mase vrečke v miligramih, saj naj bi bile vrečke s priloženo holografsko kartico malo težje od tistih brez nje, kar jim omogoča, da jih prepoznajo.

Pokemon karte
Foto: PROFIMEDIA

Če želite ugotoviti redkost karte, poglejte njen spodnji rob. Na tem mestu bo označeno, kako nenavadna je vaša karta. Krog na dnu pomeni, da je običajna, diamant, da ni tako pogosta, zvezda kaže na redko karto, medtem ko bela ali zlata zvezda označuje izjemno redko karto.

Če vam uspe najti izjemno redko in odlično ohranjeno holografsko karto, vam ta lahko prinese veliko finančno nagrado. Vrednost karte pa je mogoče oceniti prek dražb na platformah, kot sta eBay in TCGplayer.

Retro fotoaparati in ure

Še en izrazit trend med pripadniki generacije Z je navdušenje nad retro fotoaparati. Kljub napredku v tehnologiji pametnih kamer se mnogi odločajo za nakup analogne opreme. Polaroidi so tudi pri nas znova zaželeni.

Kot piše The Sun, je opazen močan porast nakupovanja analogne opreme v letu 2021. Izstopajo retro fotoaparati, saj ljudje izkazujejo željo po fizičnem doživetju fotografij ter ponovnem odkrivanju barv na papirju.

Priljubljene so tudi ure. Starejše modele, še posebej tiste iz osemdesetih let, danes zbiratelji cenijo zaradi njihove retro estetike.

Ure so eden redkih izdelkov, ki so lahko ob nakupu vredni več kot v trgovini, še posebej luksuzne znamke, kot so Rolex, Patek, Omega, v zadnjem času pa so vse bolj vredne  tudi ure Casio.

Znamka Casio je še danes zelo priljubljena med zvezdniki, kot sta pevca Rihanna in Justin Bieber. Če imate doma starejši model ure Casio, z njim lahko zaslužite več tisoč evrov.

Casio ročne ure izdeluje že od leta 1974. Starejše ure, ki so bolje ohranjene, so seveda bolj cenjene. Hrvaški N1 piše, da se na priznanih dražbenih platformah lahko cene teh ur povzpnejo tudi do štiri tisoč evrov.

Stare lego kocke

Lego kocke niso zgolj otroške igrače, izkažejo se lahko kot pametna naložba. Če imate doma stare lego kocke, zlasti iz omejenih serij, lahko z njimi dobro zaslužite, saj se prodajajo za več tisoč evrov.

Lego kompleti iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja so se leta 2022 prodajali za več kot dva tisoč evrov, kar je 500 odstotkov več od napovedi cenilcev. Lego Death Star, ki pripada seriji Vojna zvezd (Star Wars), so prodali za 5.600 evrov, Lego Ultimate Collector’s Millennium Falcon pa je iz iste serije na trgu dosegel ceno 4.200 evrov.

Lego Vojna zvezd
Foto: PROFIMEDIA

Tudi pri pregledovanju lego kock se osredotočimo na njihovo stanje in redkost. Čeprav posamezne kocke morda nimajo neke vrednosti, so lahko celotni kompleti precej vredni, še piše hrvaški N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!