Lindav: Diskreditacije, manipulacije, laži in dokončna profesionalna likvidacija

Slovenija 19. Feb 202409:41 7 komentarjev
Boštjan Lindav
Foto: BOBO

Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki ga je na ta položaj predlagala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, se je upokojil. Upokojitev je "zlato padalo v nevzdržni situaciji", pravi Lindav in dodaja, da se je v tej situaciji znašel po lanskem pričanju pred preiskovalno komisijo, ko sta tako Boštjan Lindav kot Tatjana Bobnar pričala o domnevnih političnih pritiskih na delo policije, v zaprtem delu zaslišanja pa sta povedala, da se je po njunih informacijah premier Robert Golob vmešal tudi v aretacijo ruskih vohunov. Premier je to zanikal, KPK pa je januarja letos začasno ustavila svojo preiskavo o domnevnem nedovoljenem premierjevem izvajanju pritiskov, ker ima predkazenski postopek v tej zadevi prednost. Lindav, ki odhaja v pokoj, poudarja, da to ni njegov umik, je pa nenačrtovan zaključek njegove kariere.

Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav se je upokojil. Ob tem je v sporočilu, ki ga je medijem posredoval njegov odvetnik, zapisal, da je skozi celotno kariero verjel v idejo pravice, poštenosti in poguma.

“Tudi zato sem leta 2021 brez pomisleka stopil pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki je preiskovala zlorabe policije, in povedal, kar je bilo o tem treba povedati – kakšne zlorabe znotraj policije so se v tistem času dogajale. Čeprav smo bili takrat z ekipo deležni posebnega tretmaja v Tacnu, smo vztrajali, ker se, vsaj nekateri od nas, nikoli nismo pripravljeni ukloniti konformizmu in strahopetno slediti navodilom politike,” je zapisal Lindav.

Poudaril je, da je bil počaščen, ko so mu junija 2022 kot vršilcu dolžnosti zaupali vodenje policije. “Zastavili smo si iskren cilj samorefleksije znotraj policije z jasnim ciljem prevzemanja odgovornosti tistih, ki so zlorabili pooblastila v času covida. Vendar smo odgovornost vpletenih iskali izključno na podlagi zakonodaje, ne po pričakovanjih politike oziroma predsednika vlade,” je poudaril.

Dejal je, da je svoje doživljanje pritiskov izpovedal na preiskovalni komisiji oktobra 2023 ter pred tem v poročilu predsedniku vlade decembra 2022.

“Diskreditacije, manipulacije in laži ter dokončna profesionalna likvidacija so rezultati akcij, ki jih vladajoča politika s pomočjo poslušnih birokratov različnih državnih organov in v sodelovanju z vladi naklonjenimi mediji vodi zoper mene in bivšo ministrico že več kot leto dni, posebej intenzivno pa je prav od pričanja oktobra 2023. Zastrašujoče in zaskrbljujoče je dejstvo, da sva vsega tega deležna zgolj zato, ker sva v demokratični državi opozarjala na nepravilnosti in zlorabe politične oblasti,” je ob tem zapisal.

KPK je novembra 2023 zoper predsednika vlade Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve. Januarja pa so iz KPK sporočili, da morajo postopek te preiskav zaradi interesov predkazenskega postopka začasno prekiniti. Postopki pred policijo in tožilstvom imajo namreč prednost. Premier je že očitke o vmešavanju v delo policije večkrat zavrnil, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v odmevnem intervjuju za N1 ocenila, da bi moral premier odstopiti, če bo KPK ugotovila, da je kršil zakon o integriteti. Gibanje Svoboda se je na te besede predsednice, pri kateri je zdaj zaposlena Tatjana Bobnar, zelo ostro odzvalo, predsednico republike so obtožili izvajanja političnih pritiskov na delo KPK. 

Lindav ob odhodu v pokoj še piše, da se boju zoper korupcijo v državi, kjer se preganja in obračunava z ljudmi, ki opozorijo na nepravilnosti, ne piše nič dobrega. “Zaskrbljujoče je dejstvo, da se preganja in obračunava s posamezniki tudi z zlorabami državnih organov in medijev, samo zato, da se odvrne pozornost od tistega, ki je po mojem mnenju prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti in kršil zakon o integriteti.”

Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav
Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav (Foto: Luka Dakskobler/Bobo)

Po njegovi oceni je tako njega kot nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar kariere stala “načelna drža in brezkompromisno zavračanje kakršnihkoli političnih vplivov na avtonomno delo policije”.

Poklicno upokojitev je nastopil 16. februarja, a prepričan je, da to ne bo ustavilo gonje proti njemu. “Sprega politike, birokratov in medijev je v taki situaciji zelo nevarna. In ravnanje po sistemu ’za koga pa, če ne za predsednika vlade’, je nevarna igra.”

Poklicno se zdaj torej upokojuje, a poudarja, da to ne pomeni, da se tudi umika. “Nimam milijona za blef, niti blefiranje ni moj način življenja. Sem oče dvema gimnazijcema in študentki. Zato poklicna upokojitev. Kot zlato padalo v nevzdržni situaciji in vse prej kot posledica načrtovanega zaključka kariere. Vračam uniformo, razveljavljam službeno izkaznico in zapuščam organizacijo,” je ob koncu še zapisal Boštjan Lindav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje