Kako visok bo regres za javne uslužbence: letos bo izplačan prej

Slovenija 18. Feb 202405:43 4 komentarji
Zelenci
Foto: PROFIMEDIA

Letos bo regres za letni dopust za uslužbence v javnem sektorju izplačan prej kot pretekla leta.

Vlada in nekateri sindikati javnega sektorja so sredi januarja podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo, ki vključuje tudi dogovor o izplačilu regresa za letni dopust.

Letos bodo regres v javnem sektorju izplačali prej kot v preteklih letih, in sicer se bo to zgodilo marca, skupaj s februarsko plačo (najpozneje do 14. marca).

Regres bo v višini minimalne plače, kar je zakonsko najmanjši možni regres, ki ga lahko izplača delodajalec.

Minimalna plača znaša 1.253,9 evra bruto. Ker regres v tej višini ni obdavčen, bodo tako na račune prejeli celoten znesek, torej 1.253,9 evra.

Z junijem višje plače v javnem sektorju

Sindikati in vlada so se dogovorili tudi, da se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije. Ta je bila med decembrom 2022 in decembrom 2023 po podatkih Statističnega urada RS 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka. Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija. Preberite, za koliko bodo višje plače v javnem sektorju (tabela plačnih razredov).

Vlada in sindikati javnega sektorja sicer nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje