Moški na ulici v Köbenhavnu napadel dansko premierko

Svet 07. Jun 202422:31 > 23:04 2 komentarja
Danska premierka Mette Frederiksen
Foto: PROFIMEDIA

V Köbenhavnu je moški na ulici napadel dansko premierko Mette Frederiksen. Njeno zdravstveno stanje zaenkrat še ni znano, je pa eden od lokalnih prebivalcev za Reuters potrdil, da je premierka po napadu odšla s prizorišča napada in ni kazala znakov poškodb.

V središču danske prestolnice Köbenhavn je moški napadel dansko predsednico vlade Mette Frederiksen, sta po poročanju tamkajšnjih medijev sporočila policija in urad premierke. Po poročanju BBC se je napad zgodil v središču mesta, kjer je do Frederiksen pristopil moški in jo udaril.

Premierka je bila po napadu v šoku. Za zdaj še ni znano njeno zdravstveno stanje. Eden od lokalnih prebivalcev je za Reuters dejal, da je Frederiksen po napadu odšla in ni kazala znakov poškodb. Policija je napadalca po incidentu aretirala, podrobnosti napada pa še ni komentirala, poroča danska tiskovna agencija Ritzau.

Tamkajšnji minister za okolje Magnus Heunicke je po poročanju britanskega Telegrapha napad označil za nesprejemljiv. “Mette je seveda pretresena zaradi tega napada. Moram reči, da je pretresel vse nas, ki smo ji blizu,” je dejal.

Kot pretresljivega sta po poročanju BBC napad že označila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “Odločno obsojam to strahopetno dejanje agresije,” je Michel zapisal na družbenem omrežju X.

V zadnjem obdobju se je sicer zgodilo več napadov na evropske politike. Najbolj odmeven je bil poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. V času predvolilne kampanje za evropske volitve so o več napadih poročali tudi iz Nemčije. Med drugim so štirje moški napadli nemškega evroposlanca iz socialdemokratske stranke (SDP) Matthiasa Eckeja.

Frederiksen, sicer predsednica tamkajšnjih socialdemokratov, je mesto premierke zasedla leta 2019. Je najmlajša premierka v danski zgodovini in druga ženska na tem položaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje