Moskva in Kijev brez zagotovil za načrt, ki bi preprečil jedrsko katastrofo

Svet 31. Maj 202310:26 0 komentarjev
Zaporožje
PROFIMEDIA

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Mariano Grossi je v času, ko se še vedno pričakuje začetek ukrajinske protiofenzive, Ukrajino in Rusijo pozval k spoštovanju načel, s katerimi bi preprečili morebitno katastrofo v jedrski elektrarni Zaporožje. Kaj o tem pravita Rusija in Ukrajina?

Rusija in Ukrajina nista izkazali eksplicitne pripravljenosti sprejeti zaveze o uresničevanju načel za obvarovanje največje jedrske elektrarne v Evropi, ki jo je predlagala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), poroča tiskovna agencija Reuters.

Jedrsko elektrarno Zaporožje od lani nadzira ruska stran, zaradi obstreljevanja na območju pa morebitna katastrofa skrbi dobršen del mednarodne skupnosti. Šef IAEA Rafael Mariano Grossi, ki je v torek o razmerah v jedrski elektrarni spregovoril v Varnostnem svetu ZN, je vnovič poudaril, da bi nesreča v elektrarni lahko imela “katastrofalne posledice za ljudi v Ukrajini in Rusiji, sosednje države in širše”.

Grossi je opozoril še, da se na območju regije Zaporožje nadaljujejo vojaške aktivnosti, ki bi se lahko v bližnji prihodnosti še stopnjevale. Spomnimo: oblasti v Kijevu so se zavezale, da bodo ponovno osvojile vse ozemlje, ki so ga zasedli Rusi, vključno z zasedenimi ozemlji v zaporoški regiji.

Rafael Mariano Grossi
Rafael Mariano Grossi (Mike Segar/REUTERS)

Pet načel za varnost

Načela za zagotavljanje jedrske varnosti v Zaporožju, o katerih je spregovoril Grossi, predvidevajo, da se ne bo zgodil napad na elektrarno ter da zaporoška elektrarna ne sme biti uporabljena kot skladišče ali baza za težko orožje oziroma tam ne smejo biti stacionirani vojaki, ki bi lahko napadli iz elektrarne. Načela prav tako vključujejo dostopnost zunanjih virov električne energije in zaščito vseh ključnih sistemov pred napadi ali sabotažami. Peto načelo pa pravi, da nobena stran ne bi smela ravnati na način, ki bi spodkopaval omenjena določila.

Rusija je po navedbah Reutersa na srečanju v Varnostnem svetu ZN sporočila, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo zaščitila jedrsko elektrarno. Eksplicitno pa se ni zavezala k spoštovanju petih načel. “Grossijevi predlogi za zagotavljanje varnosti zaporoške jedrske elektrarne so skladni z ukrepi, ki jih uresničujemo že dolgo časa,” je povedal ruski predstavnik pri ZN Vasilij Nebenzja.

Ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislicja pa je dejal, da morajo biti načela “komplementarna z zahtevo po celoviti demilitarizaciji in koncu okupacije elektrarne”.

Rusija in Ukrajina si nenehno izmenjujeta očitke o krivdi za obstreljevanje, ki je večkrat vodilo do prekinitev dovodov električne energije, ključne za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom. Reaktorji so sicer ugasnjeni. Jedrska elektrarna v Zaporožju je nekdaj zagotavljala petino električne energije v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!