Direktor IAEA o Zaporožju: “Vedno znova mečemo kocko, zmanjkalo nam bo sreče”

Svet 09. Mar 202307:29 > 14:29 6 komentarjev
Zaporožje, jedrska elektrarna
Alexander Ermochenko/REUTERS

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, v katerih je umrlo najmanj devet ljudi. Zaradi obstreljevanja je bila jedrska elektrarna Zaporožje ponovno odklopljena iz električnega omrežja, a so jo po nekaj urah ponovno priključili v omrežje. "Vsakič znova mečemo kocko. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče," je opozoril direktor IAEA Rafael Grossi. Medtem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zračne napade ostro obsoja in meni, da Moskva ponovno uporablja sramotno taktiko. Moskva pa pravi, da gre za povračilni napad.

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. V napadih je umrlo najmanj devet ljudi, več pa je bilo ranjenih.

Predsednik Volodimir Zelenski je zračne napade ostro obsodil. “Sovražnik je izstrelil 81 raket, da bi ponovno ustrahoval Ukrajince, in se tako vrnil k svoji sramotni taktiki. Okupatorji lahko le terorizirajo civiliste,” je dejal Zelenski. Ob tem je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni dodal, da je ukrajinska zračna obrambna prestregla 31 ruskih manevrirnih raket in štiri od osmih brezpilotnih letal, poroča britanski BBC.

O eksplozijah so poročali tudi v Kijevu, kjer je 15 odstotkov gospodinjstev ostalo brez elektrike, okoli 40 odstotkov pa nima zagotovljenega ogrevanja. V Harkovu in Odesi je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb in infrastruktura, na še več območjih pa je prišlo do izpada električne energije.

Ena od ruskih raket je v kraju Zoločiv zadela hišo, pri čemer so umrli štirje civilisti, je sporočil guverner regije Lvov Maksim Kozicki. “V tem trenutku je znano, da so umrle štiri odrasle osebe. Dva moška in dve ženski,” je še zapisal na Telegramu. O smrtni žrtvi je poročal tudi guverner regije Dnipropetrovsk. “Zaradi obstreljevanja je umrl 34-letni moški. Ranjena sta bila 28-letna ženska in 19-letni fant, ki sta trenutno že v bolnišnici,” je dejal guverner Sergej Lisak.

Herson, Ukrajina, napad, vojna
REUTERS (Posledice zračnih napadov v Hersonu)

Dve osebi sta bili ranjeni v eksploziji v okrožju Svjatošinski, je župan Kijeva Vitalij Kličko zapisal na družbenih omrežjih. Prizadeto je bilo tudi južno kijevsko okrožje Holosijev, je Kličko še zapisal na Telegramu in dodal, da je trenutno brez elektrike približno 15 odstotkov gospodinjstev v mestu, okoli 40 odstotkov prebivalcev pa sedaj nima zagotovljenega ogrevanja.

“V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba,” je na Telegramu sporočil vojaški guverner Odese Maksim Marčenko. V regiji Harkov je po besedah guvernerja prišlo do najmanj 15 napadov na stanovanjske zgradbe in infrastrukturo.

Med prizadetimi regijami so po navedbah britanskega BBC še Vinica in Rivne na zahodu države ter Dnipro in Poltava v osrednji Ukrajini.

Preberite še: Za koga je nadzor nad Bahmutom strateško pomembnejši?

Še vedno poteka tudi bitka v Bahmutu, ki je bil v zadnjem času v središču spopadov. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila intenzivne ruske napade na mesto, ruske sile pa trdijo, da so prevzele nadzor nad vzhodno polovico mesta.

Direktor IAEA: “Vedno znova mečemo kocko, zmanjkalo nam bo sreče”

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je medtem zaradi ruskega zračnega napada ostala brez oskrbe z električno energijo, po nekaj urah so nuklearko ponovno priključili v omrežje, piše BBC. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je opozoril na nevarnost ponavljajočih se izpadov električne energije v jedrski elektrarni Zaporožje. “To je že šestič – naj ponovim, že šestič, da je elektrarna v Zaporožju izgubila vse zunanje napajanje in mora delovati v tem zasilnem režimu,” je poudaril Grossi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Električna energija je nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

jedrska elektrarna Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

“Vsakič znova mečemo kocko. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče,” je opozoril in dodal, da je nastopil skrajni čas, da se okoli nuklearke vzpostavi varno območje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zavezati se moramo, da bomo branili varnost in zaščito elektrarne,” je še dejal prvi mož IAEA in dodal, da “moramo to storiti zdaj”. Trenutno je v jedrski elektrarni Zaporožje, sicer največji v Evropi, zaustavljenih vseh šest reaktorjev, poganjajo pa jo dizelski generatorji, ki lahko po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatom zagotavljajo energetske potrebe nuklearke za nadaljnjih deset dni. IAEA je Rusijo danes tudi pozvala, naj njene sile zapustijo objekt. “Tveganja v elektrarni bodo ostala nevarno visoka, dokler bo v elektrarni prisotno osebje ruske vojske in Rosatoma,” so v skupni izjavi sporočili guvernerji sveta IAEA.

Moskva: raketiranje je povračilni napad

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo današnje raketiranje povračilni napad za vpad v rusko regijo Brjansk v začetku meseca, za katerega je Moskva okrivila Kijev. Ta je obtožbe za napad na ruskem ozemlju, v katerem sta bila ubita dva človeka, zavrnil kot provokacijo.

Ministrstvo v Moskvi je danes navedlo še, da je vojska v zadnjih napadih uporabila hipersonične rakete kinžal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje