Moskva posvarila pred koncem odnosov, če bi ZDA zaplenile ruska sredstva

Svet 13. Avg 202214:31 4 komentarji
Ukrajina, ZDA,
PROFIMEDIA

Moskva je posvarila pred zaostritvijo oziroma celo prekinitvijo odnosov z Washingtonom, če bi ZDA zaplenile trenutno zamrznjena ruska sredstva. Prekinitve že tako skrhanih odnosov si ne želi nobena stran, je ob tem komentiral visoki ruski uradnik.

Če bi ZDA sprejele odločitev, da zasežejo ruska sredstva na tujem, bi to pomenilo prekinitev bilateralnih odnosov med Moskvo in Washingtonom, je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass povedal šef oddelka za področje Severne Amerike na ruskem ministrstvu za zunanje zadeve Aleksander Darčijev.

Po njegovem mnenju bi bili diplomatski odnosi zelo okrnjeni oziroma celo uničeni tudi, če bi ZDA Rusijo uvrstile na seznam držav, ki podpirajo terorizem. Za podpornico terorizma je – zaradi napadov na civilno prebivalstvo – Rusijo pred dnevi označil latvijski parlament, pred tem je to že storila sosednja Litva.

Po začetku ruske invazije v Ukrajini, ki ji v Moskvi pravijo “posebna vojaška operacija”, je Zahod uveljavil več novih svežnjev sankcij proti Rusiji. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja Rusov, ki naj bi bili povezani s predsednikom Vladimirjem Putinom in tako soodgovorni za vojno, ter zamrznitev skoraj polovice ruskega zlata in deviznih rezerv, ki so pred začetkom invazije 24. februarja presegali vrednost 600 milijard evrov, navaja tiskovna agencija Reuters.

Več politikov oziroma uradnikov Zahoda, med njimi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, je že predlagalo zaplembo rezerv, da bi z denarjem financirali obnovo Ukrajine.

Rusko opozorilo in izmenjava zapornikov

“Opozarjamo Američane na pogubne posledice tovrstnih ravnanj, ki bodo trajno oslabila bilateralne odnose, kar ni ne v našem ne v njihovem interesu,” je dejal Darčijev, pri čemer pa po navedbah Reutersa, ki povzema Tass, ni povsem znano, katera sredstva je imel v mislih. Ameriška vlada si namreč prizadeva zaseči trenutno zamrznjeno premoženje bogatih ruskih oligarhov milijardnih vrednosti, a za to potrebuje dovoljenje kongresa.

Darčijev je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo prav tako potrdil, da se Moskva in Washington pogovarjata o izmenjavi zapornikov. Glede na vsebino dosedanjih pogovorov bi ZDA Rusiji predale Viktorja Bouta, ki ga je ameriško tožilstvo označilo za enega od največjih prekupčevalcev z orožjem, Rusija pa bi ZDA predala obsojeno košarkarico Brittney Griner in nekdanjega marinca, obsojenega za vohunjenje, Paula Whelana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje