Rusija ameriško košarkarico Brittney Griner obsodila na devetletno zaporno kazen

Svet 04. Avg 202217:52 > 17:52
Delite:
Brittney Griner
Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS

Rusko sodišče je ameriško košarkarico Brittney Griner zaradi obtožb o drogah obsodilo na devet let zaporne kazni, piše BBC.

Košarkarico Brittney Griner so ruske oblasti na letališču v Moskvi pridržale 17. februarja. Cariniki naj bi v prtljagi članice moštva Phoenix Mercury našli hašiševo olje. Zaradi nedovoljene vsebine v prtljagi je bila pridržana. Ruska zakonodaja pa za posedovanja nedovoljenih substanc predvideva do 10 let zapora.

Sama je v začetku julija na sodišču krivdo priznala in v isti sapi poudarila, da ni želela kršiti ruskih zakonov. “V naglici pri pakiranju pa so se vstavki za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja po pomoti znašli v moji prtljagi”.

Primer ameriške košarkarice je poskrbel za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Griner so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Na zaslišanju pa so Grinerjevi v bran stopili tudi pri njenem ruskem klubu Jekaterinburgu.

Konec julija je CNN poročal, da je administracija Joeja Bidna v zameno za Brittney Griner in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, ki je prav tako zaprt v Rusiji, ponudila Viktorja Bouta. Več o tem, kdo je prodajalec smrti, ki ga ZDA Rusiji ponujajo za dva Američana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar