Na afriškem podnebnem vrhu poziv k reformi svetovnega finančnega sistema

Svet 06. Sep 202320:27 1 komentar
Sprejetje ti. nairobske izjave na podnebnem vrhu v Keniji.
Sprejetje ti. nairobijske izjave na podnebnem vrhu v Keniji. (Foto: PROFIMEDIA)

Voditelji afriških držav so danes ob zaključku podnebnega vrha v Keniji pozvali k obsežni reformi svetovnega finančnega sistema, da bo pravičnejši, in mednarodno skupnost pozvali, naj podpre naložbe v obnovljive vire energije.

“Na vrhu smo jasno povedali, da se zavedamo nepoštene zasnove večstranskih institucionalnih okvirov, ki afriške narode nenehno obremenjujejo z dragim financiranjem in jih prikrajšajo za vire, ki jih potrebujejo za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje,” je v kenijski prestolnici Nairobi dejal gostitelj srečanja, kenijski predsednik William Ruto.

“Za naše države zahtevamo pravične pogoje za dostop do naložb, ki jih potrebujejo, da sprostijo svoj potencial in ga spremenijo v priložnost,” je dodal Ruto po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ta zahteva je jedro sklepne izjave, ki so jo po navedbah Afriške unije države soglasno sprejele ob koncu tridnevnega vrhu v Nairobiju. Koliko voditeljev iz 54 afriških držav je bilo navzočih, sicer sprva ni bilo jasno, ob tem dodaja dpa.

“Afrika ima tako potencial kot ambicijo, da postane bistvena sestavina globalne rešitve za podnebne spremembe,” je med drugim zapisano v sklepni izjavi v imenu Afriške unije.

Sprejetje ti. nairobske izjave na podnebnem vrhu v Keniji.
Sprejetje ti. nairobijske izjave na podnebnem vrhu v Keniji. (Foto: PROFIMEDIA)

Na vrhu sprejeta t.i. nairobijska izjava naj bi določila pomembne cilje in signale za pravičnost v boju proti globalnemu segrevanju pred svetovno podnebno konferenco COP28, ki bo novembra v Dubaju.

“Med vrhom so različni akterji, vključno z vladami, zasebnim sektorjem, multilateralnimi razvojnimi bankami in filantropi, dali pomembne zaveze v skupni vrednosti zavidljivih 23 milijard ameriških dolarjev za zeleno rast, zaščito podnebja in prilagajanje na podnebne spremembe po vsej Afriki,” je po poročanju dpa dejal kenijski predsednik ob izpostavitvi dosežkov vrha.

Na sprejetje izjave vrha se je odzvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Z nairobijsko deklaracijo Afrika jasno sporoča, da želi igrati vlogo v globalnih podnebnih pogajanjih,” je zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. Ob tem je potrdila, da želi biti EU zaveznica Afrike, in pozvala k skupnim prizadevanjem na različnih področjih, od zmanjšanja emisij, energetskega prehoda do podnebnega financiranja, pred podnebno konferenco v Dubaju.

To je bil prvi podnebni vrh, ki se je osredotočil predvsem na Afriko in njenih približno 1,3 milijarde prebivalcev. Celina močno trpi zaradi posledic podnebne krize, vendar razmeroma malo prispeva k podnebju škodljivim izpustom toplogrednih plinov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje